Nouă erupție a vulcanului Calbuco din Chile

Data publicării:
vulcan chile twitter adrian linares adriansweather

Erupţia vulcanului Calbuco, cea de-a doua în mai puţin de 24 de ore, a generat un veritabil spectacol de lumini pe cerul din sudul statului Chile. Coloanele de lavă şi fulgere au luminat cerul nopţii şi i-au speriat pe locuitorii din zonă, mai ales că nimeni nu îi avertizase. Erupţia a durat aproape două ore, iar specialiştii susţin că praful şi cenuşa au ajuns până la 10.000 de metri altitudine.

Era linişte totală, doar câte o pasăre se mai auzea, când s-a auzit un zgomot puternic. Când ne-am uitat, vulcanul erupsese până la cer.

Vulcanul a explodat ca un balon plin cu gaz. Am crezut că se va prăbuşi totul.

Mi-am părăsit casa, am plecat din oraşul Puerto Montt. Şi când m-am uitat în urmă m-am întrebat: Ce se întâmăplă? Şi a urmat o explozie, mai puternică decât una de tun. A fost groaznic. Am crezut că nu mai scap. Nu credeam că rămân în viaţă”, spun oamenii.

Dimineaţă, localităţile din jurul vulcanului semănau cu un deşert. Drumurile, casele, maşinile şi plantele erau acoperite de un strat de cenuşă vulcanică, gros de peste jumătate de metru în unele regiuni.

Preşedintele statului Chile, Michelle Bachelet, a vizitat regiunile afectate de erupţia vulcanică şi s-a întâlnit cu cei nevoiţi să îşi părăsească locuinţele. Autorităţile au decretat stare de urgenţă şi au oprit zborurile companiilor aeriene în zona din apropierea vulcanului. Efectele puternicei erupţii s-au resimţit şi în ţara vecină, Argentina. Potrivit experţilor, ar putea avea loc şi o a treia erupţie. Ultima dată, vulcanul Calbuco a erupt în 1972.  

Citiți și: VIDEO. Alertă roşie în Chile: un vulcan a erupt pentru prima oară în 50 de ani

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri