O echipă de spioni iranieni a furat timp de trei ani secrete militare și diplomatice americane

Data publicării:
Computer concurs-Mfax

Campania de spionare a Statelor Unite a început în 2011, când președinte al Iranului era Mahmud Ahmadinejad. Însă iSight, compania americană de securitate care i-a descoperit de curând pe agenții iranieni, spune că acțiunile de spionaj continuă, chiar dacă noul președinte de la Teheran, Hassan Rohani, a încercat îmbunătățirea relațiilor cu Statele Unite.

Spionii iraneni și-au luat identități de jurnaliști și au contactat mai mulți oficiali americani, inclusiv un general de patru stele, prin intermediul rețelelor de socializare Facebook și Linkedin. Spionii aveau și abilități de hackeri și, în timp ce discutau cu oficialii americani, reușeau să se infiltreze în calculatoarele acestora.

Potrivit iSight, iranienii au obținut astfel secrete militare americane și au reușit să afle din timp planurile Statelor Unite privind noi sancțiuni economice, îndreptate împotriva programului nuclear al Iranului.

În urma descoperirilor făcute de compania de securitate, mai multe conturi de pe rețelele de socializare folosite pentru furtul de informații au fost dezactivate, iar FBI cercetează acest caz. Însă spionii nu au fost capturați pentru că, cel mai probabil, nu au fost niciodată în Statele Unite, ci au lucrat din Iran.

Pe lânga Statele Unite, iranienii au spionat și Israelul și alți aliați din Orientul Mijlociu ai Americii.

Nu este foarte clar dacă această echipă de spioni s-a aflat și în spatele unui atac cibernetic din 2012, în urma căruia 30.000 de calculatoare ale companiei petroliere saudite Aramco au fost distruse. Nu este clar nici dacă actualul președinte Hassan Rouhani a fost informat de campania de spionaj, în condițiile în care aceasta a început în mandatul lui Ahmadinejad.

În acest moment, relațiile dintre Statele Unite și Iran sunt mai bune, dar continuă să fie complicate. Ca să scape de sancțiunile internaționale, Iranul pare dispus să își reducă sau chiar să renunțe la programul sau nuclear, despre care Statele Unite și aliații săi se tem că ar putea duce la crearea unei bombe atomice.

Însă un raport realizat de o grupare iraniană de opoziție, citat de Wall Street Journal, arată că Teheranul nu este dispus deocamdată să desființeze echipa de oameni de știință care pot dezvolta tehnica necesară transformării materialelor radioactive într-o armă nucleară.

Iranul nu a recunoscut niciodată existența unei astfel de echipe și spune că programul său nuclear are doar scop civil. Deocamdată, Iranul are un singur reactor nuclear funcțional, construit cu ajutorul Rusiei, care simte că începe să își piardă infulența pe care a avut-o decenii bune în Teheran.

După izbucnirea crizei din Ucraina, Rusia a anunțat că ar fi dispusă să construiască până la opt reactoare nucleare noi în Iran, ceea ce ar putea însemna o nouă răcire a relațiilor Teheranului cu puterile occidentale.

Totuși, chiar dacă nu își dorește o prietenie cu Statele Unite sau Israelul, Iranul ar putea fi dispus până la urmă să accepte cererile comunității internaționale. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...