O evreică de origine română, fostă deținută la Auschwitz, l-a adoptat pe nepotul comandantului lagărului

Data publicării:
adoptie

Vreau să vi-l prezint pe nepotul meu, Rainer Hoess... sper că am pronunţat bine... care este, totodată, şi unul dintre copiii lui Hitler”, a anunțat Eva Mozes.

Aceasta a supravieţuit iadului de la Auschwitz. La 70 de ani de la acel moment, românca l-a adoptat pe nepotul lui Rudolf Hoess, temutul comandant al lagărului de concentrare. Cei doi au intrat în legătură după ce Rainer Hoess i-a trimis româncei un e-mail în care îşi cerea iertare pentru crimele ordonate de bunicul lui.

„Suntem extrem de onoraţi şi mulţumiţi că a ajuns aici, după o călătorie lungă şi dramatică”, a spus Eva Mozes.

Am 49 de ani, sunt tatăl a patru copii şi bunicul altor doi, lupt împotriva rasismului şi antisemitismului în Europa şi acum şi în America”, a spus Rainer Hoess, nepotul lui Rudolf Hoess.

Eva Mozes avea doar zece ani când naziştii au luat-o pe ea, pe sora geamănă şi pe părinţi şi i-au urcat într-un tren cu destinaţia Auschwitz. Aici, fetiţele au fost supuse unor experimente îngrozitoare de maleficul doctor Mengele, fascinat de gemeni şi de modul în care aceştia comunică.

Lagărul Auschwitz era condus la acea vreme de ofiţerul SS Rudolf Hoess, care a negat tot timpul acuzaţiile aduse.

Tratamentul prizonierilor era strict, dar nu au existat niciun fel de abuzuri fizice”, a spus Rudolf Hoess în 15 aprilie 1946.

În ciuda tuturor experimentelor, Eva Mozes şi sora ei au supravieţuit lagărului nazist şi au fost eliberate de armata sovietică în 1945. Peste un milion de oameni au fost ucişi acolo, iar episodul a făcut parte din planul nazist de exterminare a evreilor, ordonat de Adolf Hitler.

Citiți și: Supravieţuitoarea "Îngerului Morţii" s-a întors în satul natal. În urmă cu 70 de ani, Eva Mozes ajungea în lagărul de la Auschwitz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri