O femeie din Japonia a murit, după ce a fost mușcată de o pisică

Data publicării:
pisica

O japoneză în vârstă de 50 de ani a murit de o boală cauzată de căpușe, după ce a fost mușcată de o pisică, a anunțat Ministerul Japonez al Sănătății. Acesta ar putea fi primul caz din lume în care boala este transmisă de la animal la om, relatează BBC News.

Femeia a murit anul trecut, însă Ministerul Sănătății a făcut abia acum public cazul său. Femeia ar fi încercat să ajute pisica bolnavă, în momentul în care a fost mușcată. După doar 10 zile, femeia a murit de trombocitopenie cu febră severă, un sindrom transmis prin mușcătura de căpușe. Cum medicii nu au găsit niciun semn că ar fi fost mușcată de căpușe, au tras concluzia că boala a fost trasmisă prin mușcătura unei pisici bolnave.

„Nu există niciun caz înregistrat în care boala să se fi transmis de la animal la om”, a afirmat ministrul japonez al Sănătății.

Trombocitopenia este termenul medical pentru exprimarea numarului scazut de trombocite din sange. Plachetele (trombocitele) sangvine sunt celule incolore ale sangelui care au un rol important in coagularea sangelui. Trombocitele sunt esentiale in stoparea sangerarilor, datorita functiei lor de coagulare a sangelui. Acestea adera la peretele vasului de sange lezat si obtureaza fisurile care determina hemoragia, potrivit Sfatul Medicului. În cazul în care boala este asociată și cu alte simptome, precum febra mare, ea devine cu atât mai periculoasă.

Trombocitopenia cu febra severă este o boală infecțioasă apărută recent în China, Coreea sau Japonia. 30% dintre cei care contractează boala mor, fiind afectate în special persoanele cu vârste peste 50 de ani. Primul caz înregistrat în Japonia a fost în 2013, iar boala este încă una rară. Ministrul a avertizat populația să fie atentă atunci când intră în contact cu animale bolnave.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri