O mie de europeni, dispăruți în Nepal. Noi imagini de la tragedie. Și un nou miracol

Data publicării:
nepal ruine - getty

Zeci de mii de oameni au rămas fără adăpost, iar numărul celor care au nevoie de ajutor se ridică la peste 8 milioane. Totodată, apar noi imagini cu efectele cutremurului în munţii Himalaya şi în capitala Nepalului, Kathmandu.

Ce facem? Ce facem? Staţi jos! Staţi jos! Stai jos!” - este ceea ce se aude pe fondul unor imagini teribile filmate de o alpinistă britanică, aflată într-o expediţie pe muntele Everest. Grupul din care făcea parte femeia a fost suprins de o avalanşă declanşată de seismul de sâmbăta trecută. Din fericire, nici un membru al grupului nu a fost rănit.

Au apărut şi alte imagini care demonstrează forţa cutremurului de sâmbăta trecută. Un turist sud-coreean a suprins o alunecare de teren, într-o regiune de lângă capitala Kathmandu. Alte imagini, surprinse de o cameră de supraveghere, arată prăbuşirea unui monument, în timp ce zecile de oameni aflaţi în apropiere intră în panică.

Câini special antrenaţi ai armatei israeliene şi ai echipelor de intervenţie din Japonia au fost trimişi în Nepal pentru a ajuta la operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor din cutremurul de săptămâna trecută. Unul dintre câini poartă o cameră de filmare pentru ca salvatorii să vadă imediat ce a descoperit. Căutările câştigă astfel în rapiditate, în condiţiile în care mii de oameni sunt încă daţi dispăruţi. Mulţi - turişti europeni.

„O mie de cetăţeni ai Uniunii Europene dispăruţi, despre care nu se ştie nimic. Unii dintre ei ar putea fi morţi, unii se poate să nu se fi înregistrat... Dar acestea sunt ultimele date”, a anunțat Rensje Teerink, ambasador al UE în Nepal.

Situaţia este în continuare haotică în tot Nepalul. Naţiunile Unite estimează că 8 milioane de oameni au fost afectaţi şi că 600 de mii de locuinţe au fost distruse ori avariate.

Aproape toate clădirile din piatră sunt distruse şi mulţi oameni au rămas fără case.

De asemenea, organizaţiile internaţionale consideră că două milioane de nepalezi au nevoie de apă, mâncare şi medicamente doar că să poată supravieţui în următoarele luni.

Sinistraţii sunt deocamdată adăpostiţi în corturile din taberele improvizate. Dar aici sunt alte riscuri.

 „Există un risc ridicat de epidemii, deoarece mediul este foarte poluat şi oamenii nu au acces la apă curată. Deşi guvernul le dă medicamente, mulţi dintre ei nu ştiu cum trebuie să le ia”, a declarat un expert.

Dar la Kathmandu se mai întâmplă şi miracole. O tânără de 23 de ani a fost scoasă în viaţă de sub dărămături de către echipele de salvare israeliene. De asemenea, un băiat de 15 ani a fost găsit în viaţa sub ruinele unui hotel.

Autorităţile de la Kathmandu spun că escaladele pe Everest se vor relua săptămâna viitoare. Încasările din turism reprezintă principalul venit din economia nepaleză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri