O nouă victorie pentru premierul Alexis Tsipras

Data publicării:
alexis tsipras - GettyImages - 14 iulie 2015-3

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Sute de susţinători ai extreme stângi au ieşit pe străzile din Atena ca să protesteze faţă de legile votate în Parlament. Oamenii se simt trădaţi pentru că aleşii au acceptat măsurile dure cerute de creditori, după ce ele au fost respinse prin referendum.

În acest timp, în plenul Parlamentului, premierul Alexis Ţipras încerca să îi convingă pe aleşii greci să voteze noul set de reforme, document ce numără 900 de pagini. Şeful cabinetului de la Atena a trebuit să ducă muncă de lămurire şi cu membrii propriului partid.

Alexis Tsipras: „Am acceptat acest compromis, după ce am încercat toate căile de negociere. Am ajuns la limitele economiei greceşti şi la limitele sistemului nostru bancar. Vorbind în numele meu, nu voi părăsi acest fort de bunăvoie. Nu vom fi laşi, nu vom fi cei care îşi vor lăsa jos scuturile şi nici adepeţii bătăliilor pierdute. Bătăliile pierdute sunt acelea pentru care nu s-a luptat de la bun început”.

Dacă nu va aproba pachetul de austeritate, Grecia riscă să iasă din Zona Euro, avertizează ministrul grec de Justiţie, o realitate cu care Atena nu e pregătită să se confrunte.

Nikos Paraskevopoulos, ministrul grec de Justiţie: „Am fost convins de oameni calificaţi că nu suntem pregătiţi să ne confruntăm cu o ieşire din Zona Euro, că aceasta ar însemna bancomate fără bani, firme fără resurse, salarii şi pensii cu o putere de cumpărare foarte limitată”.

Pe 16 iulie, Atena a aprobat un prim set de măsuri de austeritate, esenţial în deblocarea celui de-al treilea plan de salvare, în valoare de 86 de miliarde de euro. Negocierile privind noul acord trebuie să se încheie până pe 20 august, ziua în care Grecia trebuie să plătească o tranşă de 3,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri