Oficial NATO: Elementele antirachetă din România nu sunt o ameninţare pentru Rusia

Data publicării:
ELEMENTE SCUT ANTIRACHETA GETTY IMAGES

"NATO şi Rusia au convenit de mult timp că există o ameninţare privind proliferarea rachetelor balistice. Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se protejeze, la fel cum procedează şi Rusia. În pofida tuturor dovezilor, Rusia refuză să constate că sistemul antirachetă al NATO contribuie la consolidarea securităţii regionale şi răspunde unor ameninţări care nu au legătură cu Rusia", a declarat Alexander Vershbow, conform RIA Novosti, scrie Mediafax.

Elementele antibalistice instalate pe teritoriul României şi întregul sistem antirachetă al NATO nu reprezintă nicio ameninţare pentru Rusia, a subliniat Vershbow.

Ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, a acuzat Statele Unite că subminează securitatea regională prin crearea unui sistem antirachetă în Europa, avertizând că Moscova intenţionează să ia măsuri după ce armata americană a preluat comanda asupra bazei militare de la Deveselu.

Avertismentul Rusiei: Vom lua măsuri faţă de amplasarea scutului american antirachetă în România

Reprezentantul Moscovei la NATO, Aleksandr Gruşko, a acuzat SUA că subminează securitatea regională prin amplasarea scutului antirachetă în Europa şi a promis că Rusia va lua măsuri, după ce armata americană a preluat comanda asupra unei baze militare din România.

Statele Unite îşi implementează treptat programul european de apărare antirachetă. Fie nu iau în considerare interesele securităţii regionale, fie le ignoră pur şi simplu", a declarat Gruşko, cu ocazia unei dezbateri publice desfăşurate luni la Moscova, potrivit agenţiei Interfax, relatează Mediafax.

Armata americană a preluat vineri comanda bazei balistice de la Deveselu, în cadrul unei ceremonii prezidate de comandantul Forţelor Navale pentru regiunea Africa şi Asia de Sud-Vest, contraamiralul John Scorby. Forţele Navale ale SUA au înfiinţat, astfel, laDeveselu, o nouă Unitate de Sprijin (NSF), a cărei comandă a fost preluată de căpitanul Bill Garren.

Gruşko a mai afirmat luni că statele occidentale trebuie să-şi recunoască greşelile politice şi să stopeze repetarea lor mecanică, pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia şi situaţia securităţii în general. "Noi şi partenerii noştri occidentali, în primul rând Europa, trebuie să recunoaştem că politicile lor din ultimii ani adâncesc diviziunile dintre Rusia şi Europa, iar acest lucru este extrem de periculos", a subliniat diplomatul rus.

"Occidentul trebuie să recunoască în final că implementarea mecanică a politicilor sale recente duce într-un punct mort", a apreciat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO.

Criza continuă din Ucraina este dovada că o singură structură de securitate bazată pe principiul indivizibilităţii este imposibilă în Europa, a mai declarat Gruşko. "Din păcate, astăzi putem spune că proiectul politic care căuta să unească Europa, Eurasia şi regiunea Euro-Atlantică a eşuat", a precizat acesta.

În plus, potrivit diplomatului rus, contribuţia Rusiei la structura de securitate europeană este cea mai mare, iar datorită eforturilor Rusiei, europenii se pot simţi în siguranţă cheltuind doar 1,6-1,8 la sută din PIB pentru apărare şi securitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri