Oficiali ruşi: Tratatul cu Ucraina permite Rusiei să aibă până 25.000 de militari în Crimeea

Data publicării:
Crimeea Ucraina oameni inarmati-AFP Mediafax Foto-VIKTOR DRACHEV

 

Viaceslav Nikonov, parlamentar din partea Partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin a apărat prezenţa rusă în Crimeea afirmând că aceasta respectă tratatul dintre Moscova şi Kiev.

„Rusia poate avea până la 25.000 de militari aici (dar) nu cred că sunt mai mult de 15.000”, a declarat el pentru BBC, citat de Mediafax.

„După aşa-numita sa revoluţie, Guvernul nelegitim de la Kiev a trimis miliţii înarmate pentru a ocupa clădirile guvernamentale din Crimeea, cred că era destul de naiv să te aştepţi ca Rusia să stea deoparte”, a afirmat el.

Acelaşi tratat şi acelaşi număr de militar a fost invocat şi de ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, pentru a justifica prezenţa rusă în această regiune, relatează CNN.

Intervenţia rusă în Crimeea are ca obiectiv „apărarea compatrioţilor şi cetăţenilor noştri”, a mai declarat Ciurkin, repetând poziţia Moscovei.

În Crimeea, după expirarea ultimatumului dat de Rusia, este linişte. Vladimir Putin şi-a rechemat trupele concentrate la graniţa de vest, cu Ucraina, unde aceştia ar fi desfăşurat exerciţii începând de miercuri.

Între timp, Statele Unite ale Americii au suspendat orice cooperare militară cu Moscova pe fondul intervenţiei ruse în Crimeea. Potrivit Pentagonului, au fost suspendate exerciţile şi reuniunile bilaterale, escalele navelor şi conferinţele de planificare militară. Sunt primele sancţiuni impuse de Washington Rusiei după operaţiunile militare în Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri