Oficialii chinezi recunosc: Cimentarea Marelui Zid este chiar urâtă

Data actualizării: Data publicării:
Jinshanling Great Wall In Chengde
CHENGDE, CHINA - AUGUST 20: (CHINA OUT) A general view shows part of the Jinshanling section of the Great Wall with cloud around on August 20, 2015 in Chengde, Hebei Province of China. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

O porţiune de 8 kilometri din Marele Zid Chinezesc a fost reparată cu nisip şi ciment, în anul 2014, iar acest lucru a fost dezvăluit recent. Autorităţile din China au recunoscut că au făcut lucrările după ce mai mulţi turişti au publicat pe reţele de socializare fotografii cu monumentul UNESCO acoperit de ciment, scrie News.ro.

Jinshanling Great Wall In Chengde
Foto: Gulliver/GettyImages

Porţiunea a fost reparată pentru a fi protejată de factorii externi, spun oficialii locali. „Este chiar o restaurare urâtă”, a recunoscut unul dintre ei. Ding Hui, şeful Liaoning Provincial Antiquities Bureau, a spus că reparaţiile la structura veche de 635 de ani au avut loc în 2014. Potrivit acestuia, au fost astupate găurile şi crăpăturile formate în zid şi a fost adăugat un strat protector de ciment, „ca o pălărie”.

Reparaţiile au fost descoperite după ce mai multe fotografii au fost publicate pe reţeaua chineză de socializare Weibo, unde mii de utilizatori critică lucrările de renovare. Un raport oficial arată că porţiunea respectivă a Zidului se afla în pericol de prăbuşire din cauza ploilor.

Secţiunea „reparată” a Marelui Zid se află în regiunea Suizhong, de-a lungul graniţei cu provincia Hebei. Media locală au raportat o varietate de materiale folosite la reparaţii, precum nisip, var şi ciment.

Guvernul chinez a formulat reguli precise de conservare a Marelui Zid, care se sfărâmă în mai multe porţiuni izolate. Unele secţiuni au fost distruse sau demolate de-a lungul anilor. Legea spune că distrugerea unui vestigiu cultural poate fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare.

Mare Zid a fost construit şi reconstruit începând cu anul 220 î.e.n. până în anii 1600, în timpul dinastiei Ming, când a devenit cea mai mare structură militară din lume. Conceput pentru a proteja imperiul Chinez de invaziile din nord, Zidul atingea 20.000 de kilometri. În prezent, monumentul are o lungime de aproximativ 12.000 km. Este, de asemenea, singura structură construită de om care este vizibilă din spaţiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri