OMS: Epidemia de MERS din Coreea de Sud nu este o urgență de interes internațional

Data publicării:
femei din coreea de sud
Sursa foto: Getty Images

  

OMS: După "o perioadă de organizare", Coreea de Sud a inițiat ferm acțiuni pentru a aduce epidemia MERS sub control. FOTO: Gulliver/Getty Images

Concluziile OMS au fost publicate la sfârșitul reuniunii de marți a comitetului de urgență al Organizaţiei, dedicate răspândirii coronavirusului MERS în Coreea de Sud, pe fondul creșterii îngrijorării cu privire la capacitatea autorităților de a gestiona epidemia, cea mai extinsă din afara Arabiei Saudite, relatează AFP.

Epidemia a "surprins pe toată lumea" în Coreea de Sud, ceea ce a contribuit la o "întârziere" în răspunsul la răspândirea bolii, a declarat Keiji Fukuda, director general adjunct al OMS pentru securitatea sanitară, în timpul unei conferințe de presă de la Geneva. "Este într-adevăr un semnal de alarmă pentru toate țările", a adăugat el, subliniind că acestea trebuie "să se pregătească" pentru astfel de epidemii.

Conform oficialului OMS, "comitetul a decis în unanimitate că situația a fost îngrijorătoare, dar că nu constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional".

În concluziile cu privire la gestionarea epidemiei de către Coreea de Sud, comitetul critică "lipsa de informare" din partea personalului medical și a publicului larg cu privire la acest virus și "deficiențe în ceea ce privește prevenirea infectărilor și măsurile de control în spitale".

Experții au subliniat faptul că pacienții infectați au putut să fie în contact cu alte persoane în "camerele de gardă aglomerate și cu mai multe paturi". În plus, familiile pacienților și rudele lor au putut să rămână în saloanele din spital, facilitând răspândirea coronavirusului.

Comitetul constată totuși că, după "o perioadă de organizare", Coreea de Sud a inițiat ferm acțiuni pentru a aduce această epidemie sub control.

Coreea de Sud a anunțat miercuri cel de-al 20-lea deces cauzat de MERS. Nu mai puțin de 6.500 de persoane se află în prezent în carantină, într-un centru medical sau la domiciliu, potrivit autorităților sud-coreene. De la primul pacient care a fost diagnosticat la 20 mai la întoarcerea dintr-o călătorie în Regatul saudit, epidemia a progresat într-un ritm neobișnuit de rapid.

Coronavirusul MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) este un virus mai letal, dar mai puțin contagios decât sindromul respirator acut sever (SRAS), care s-a soldat cu aproape 800 de morți în lume în 2003.

Pentru MERS nu există niciun vaccin sau tratament. Rata de mortalitate a acestui virus este de aproximativ 35%, potrivit OMS. În Arabia Saudită, peste 950 de persoane au fost contaminate din 2012 și 412 au decedat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri