ONU: 20 de milioane de oameni nu au ce mânca

Data publicării:
South Sudanese Refugees Continue To Cross Into Uganda
Foto: Gulliver/ Getty Images

Lumea se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară de după 1945, a avertizat ONU. 20 de milioane de oameni suferă de foame, pentru că nu au posibilitatea să facă rost de mâncare. Cele mai afectate sunt Yemen, Sudanul de Sud, Somalia şi Nigeria.

South Sudanese Refugees Continue To Cross Into Uganda
Foto: Gulliver/ Getty Images

Subsecretarul general al ONU, responsabil cu misiunile umanitare, a avertizat că este nevoie de un efort global pentru soluţionarea crizei. Sunt necesare aproape patru miliarde şi jumătate de dolari până în iulie, bani care să fie trimişi rapid în cele patru ţări afectate de lipsa hranei.

„Ne aflăm într-un punct critic în istorie. La începutul anului ne confruntăm deja cu cea mai mare criză umanitară de a înfiinţarea ONU. Acum, peste 20 de milioane de oameni de pe patru continente se confruntă cu înfometare sau foamente. Fără eforturi globale colective şi coordonate, oamenii vor muri, pur şi simplu, de foame. Mulţi alţii vor suferi şi muri de boală. Copii subdezvoltaţi şi care nu merg la şcoală. Vieţi, viitoruri şi speranţe vor fi pierdute. Rezistenţa comunităţilor pierzându-se rapid. Avansări în dezvoltare anulate. Mulţi vor fi nevoiţi să se mute şi vor continua să se mişte căutând supravieţuirea, generând şi mai multă instabilitate în regiuni întregi”, a subliniat Stephen O’Brien. 

Comentariile lui O’Brien vin după un apel similar lansat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, luna trecută. El a atras atunci atenţia că ONU a primit numai 90 de milioane de dolari în primele două luni ale anului, în pofida promisiunilor generoase ale statelor membre, relatează News.ro.

Potrivit subsecretarului general, cea mai gravă criză este în Yemen, unde două treimi din populaţie -18,8 milioane de oameni – au neviue de asistenţă, iar peste şapte milioane sunt înfometaţi şi nu ştiu de unde va veni următoarea masă.

„Sunt cu trei milioane de oameni mai mulţi decât în ianuarie”, a explicat el.

Cea mai săracă ţară din lumea arabă este măcinată de război, iar O’Brien a atras atenţia că peste 48.000 de oameni au fugit de lupte numai în ultimele două luni. El a explicat că, în 2017, 2,1 miliarde de dolari trebuie să ajungă la 12 milioane de yemeniţi, prin „asistenţă şi protecţie care salvează vieţi”, însă numai 6% din această sumă a fost primită deocamdată. În aceste condiţii, secretarul general Antonio Guterres va prezida o conferinţă pentru Yemen, pe 25 aprilie, la Geneva.

O’Brien a vizitat şi Sudanul de Sud, cea mai nouă ţară din lume, care a fost afectată de un război civil de trei ani. 

„Foametea din Sudanul de Sud este făcută de om. Părţile implicate în conflict sunt părţi implicate în foamete – la fel ca şi cei care nu intervin pentru a opri violenţele”, a adăugat oficialul. 

Potrivit lui O’Brien, peste 7,5 milioane de oameni au nevoie de ajutor, cu 1,4 milioane mai mulţi decât anul trecut. În plus, aproximativ 3,4 milioane de cetăţeni ai Sudanului de Sud au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza luptelor, dintre care aproape 200.000 au fugit din ţară din ianuarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri