Pacea din Siria, pe muchie de cuţit

Data publicării:
bombardament siriaGettyImages-457549064-1

„Imediat după ce preşedinţii Rusiei şi al Statelor Unite au aprobat iniţiativa de încetare a focului în Siria, au început să apară voci la Washington şi în capitalele aliaţilor SUA care exprimau îndoieli în ceea ce priveşte viabilitatea înţelegerii. Am dori să spunem că aceste voci par mai degrabă chemări la război şi nu la pace,” a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Afirmaţiile şefului diplomaţiei de la Moscova vin după ce omologul său american a declarat că acordul reprezintă ultima şansă pentru Siria. Dar nici John Kerry nu este foarte convins că înţelegerea va avea efectul dorit.

Nu stau aici, garantând în mod naiv că acest acord va funcţiona. Alternativa, însă, este să stau la birou sau să vizitez câteva ţări în vreme ce războiul continuă să se dezlănţuie şi nimeni nu face un efort pentru a-i pune capăt,” a precizat John Kerry, secretarul american de Stat.

Şeful diplomaţiei americane a avertizat că dacă regimul de la Damasc şi Rusia nu respectă înţelegerea, Statele Unite vor fi nevoite să ia măsuri. John Kerry nu a dezvăluit care vor fi acestea, dar a lăsat de înţeles că acestea ar putea include trimiterea de noi arme în sprijinul rebelilor sirieni. Şi, în acest timp, Turcia continuă să critice acordul.

„Este îngrijorător să vezi că, din cauza acestui acord de încetare a focului, regimul lui Assad, care este răspunzător de omorârea a peste jumătate de milion de oameni, şi puterile care îl susţin primesc un sprijin deschis în vreme ce se foloseşte un ton ezitant cu privire la opoziţie,” a spus Recep Erdogan, preşedintele Turciei.

Chiar dacă atât regimul de la Damasc controlat de Bashar al-Assad, cât şi o parte a opoziţiei siriană au declarat că vor respecta acordul, pe teren situaţia rămâne neschimbată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri