Pacea se amână în estul Ucrainei

Data publicării:
UCRAINA

Însă până la găsirea unor soluţii paşnice, se pierd vieţi în Ucraina. Numai în ultimele 24 de ore, 19 oameni au murit, dintre aceştia 13 sunt soldaţi. Alte 20 de persoane au fost rănite în luptele din estul Ucrainei.

Patru ore au durat discuţiile de la Minsk dintre reprezentanţii Ucrainei, cei ai separatiştilor şi emisari ai Moscovei, asistaţi de reperezentanţi ai OSCE.

Şi de această dată negocierile s-au dovedit a fi în zadar. Participanţii au părăsit masa negocierilor fără a se ajunge la o soluţie pentru încheirea conflictului din estul ţării. Emisarul Ucrainei i-a acuzat pe rebeli că au sabotat întâlnirea, după ce au refuzat să discute despre măsurile pentru încetarea imediată a focului şi retragerea armamentului greu.

Nici liderii rebelilor proruşi din Doneţk şi Lugansk nu se lasă mai prejos şi acuză la rândul lor Kievul că nu este dispus să îi asculte.

Noi suntem gata pentru un dialog şi suntem pregătiţi să acţionăm în marja înţelegerilor de la Minsk. Dar avem nevoie de un dialog, nu de monologul autorităţilor ucrainene. Nu avem nevoie de ultimatumuri, ci de o poziţie acceptabilă pentru ambele părţi”, a spus Denis Puşilin, reprezentantul autoproclamatei republici Doneţk.

Ucraina, cu bună ştiinţă, respinge orice soluţie la această problemă. Şi caută diferite scuze pentru a face asta. Ba nu le place nivelul de reprezentare, ba nu le convine linia de delimitare pentru a-şi retrage artileria grea. După mine, trebuie să se retragă după linia existentă azi şi abia apoi să ne aşezăm la masa negocierilor pentru alte discuţii. Dar bombardamentele trebuie să se oprească cât mai repede”, a spus Vladislav Deinego, reprezentantul autoproclamatei republici.

Separatiştii ameninţă acum că îşi vor extinde ofensiva "până la eliberarea totală a regiunilor Doneţk şi Lugansk", din care mare parte se află sub controlul guvernului de la Kiev. Au reuşit în ultimele zile să pună mâna, după lupte crâncene, soldate cu zeci de morţi, pe mare parte din oraşul strategic Debalţeve, care leagă Doneţk de Lugansk. Oamenii de aici se pregătesc de un război de lungă durată. Familii întregi au plecat în ultimele zile. S-au săturat să trăiască cu teamă fiecare zi.

De la Kiev serviciile ucrainene de securitate, anunţă că luptele din est au intrat într-o nouă etapă. Separatiştii ar fi fost înlocuiţi în prima linie a frontului cu forţe ale armatei ruse care atacă militarii ucraineni cu tancuri, mortiere şi lansatoare de rachete de tip Grad. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri