#Panama | Sursa documentelor a făcut prima declaraţie

Data publicării:
panama

În documentul-manifest intitulat "Revoluţia va fi digitalizată", sursa, care se semnează "John Doe", spune că Dosarele Panama dezvăluie una dintre marile nedreptăţi care afectează omenirea.

„Inegalitatea de venituri este una dintre cele mai definitorii probleme ale timpurilor noastre. Dezbaterea privind accelerarea bruscă a acestei inegalităţi s-a dezlănţuit, timp de ani întregi, în vreme ce numeroşi politicieni, cercetători şi activişti au fost neputincioşi în a opri acest fenomen. Documentele Panama au oferit un răspuns convingător la această problemă, anume corupţia uriaşă şi generalizată.” ...susţine omul din spatele dezvăluirilor Documentelor Panama. (Sursa: Süddeutsche Zeitung)

În urma scandalului izbucnit la începutul lunii aprilie, firma de avocatură Mossack Fonseca a pozat într-un simplu intermediar şi s-a declarat nevinovată. Viziunea sursei este cu totul diferită.

„Am hotărât să expun Mossack Fonseca pentru că am crezut că fondatorii săi, angajaţii şi clienţii ar trebui să plătească pentru rolul jucat în aceste infracţiuni, dintre care numai unele au fost dezvăluite până acum. Va fi nevoie de ani întregi, chiar de decenii pentru ca acţiunile sordide ale firmei să devină cunoscute în întreaga lor amploare.” (Sursa: Süddeutsche Zeitung)

Autorul dezvăluirilor precizează că nu are nicio legătură cu vreun guvern sau serviciu de informaţii. În schimb, susţine că: "Aş fi dispus să cooperez cu autorităţile judiciare, în măsura în care pot."

În plus, dă de înţeles că se teme pentru siguranţa sa. Asta pentru că face "un apel către Uniunea Europeană, Parlamentul britanic, Congresul Statelor Unite şi către toate naţiunile, să acţioneze rapid, pentru a-i proteja pe cei care fac dezvăluiri".

John Doe - pseudonim folosit în Statele Unite pentru a persoanele a căror identitate nu e cunoscută - îşi încheie scrisoarea cu o adevărată radiografie a corupţiei lumii contemporane. Sunt menţionate de la corporaţii, până la guverne şi instituţii judiciare şi de reglementare. În urma dezvăluirilor din Dosarele Panama, premierul Islandei şi-a dat demisia, iar cel puţin opt ţări au deschis investigaţii. Cea mai mare scurgere de documente din istoria jurnalismului a arătat cum lideri mondiali, politicieni de top, oameni de afaceri şi celebrităţi şi-au ascuns averile în paradisul fiscal Panama, prin intermediul firmei Mossack Fonseca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri