Papa Francisc a oficiat mesa de la Vatican

Data publicării:
papa francisc twitter

La Vatican, Papa Francisc a ţinut o slujbă specială cu ocazia Bobotezei. Sfânta Liturghie a avut loc în Basilica Sfântul Petru, în prezenţa a mii de credincioşi şi a marcat încheierea sărbătorilor de iarnă.

Epifania sau Boboteaza e o sărbătoare foarte importantă, marcată încă din secolul al IV-lea, iar în multe ţări catolice, se obişnuieşte să se dea cadouri, la fel ca de Crăciun. În mesa oficiată la Vatican, Papa Francisc nu a uitat să se adreseze şi creştinilor ortodocşi de rit vechi, care sărbătoresc astăzi Crăciunul.

În timp ce localnicii şi turiştii, îmbrăcaţi gros, traversau celebrul pod Carol din capitala Cehiei, zeci de curajoşi au înfruntat gerul Bobotezei şi au făcut o baie în râul Vâltava. Trei dintre ei au purtat, pe lângă costumul de baie, şi o coroană care să amintească de cei trei magi. Oamenii au urcat la bordul unui vaporaş folosit pentru plimbări pe râu, apoi au coborât în apa rece şi au înotat până la mal.

Evenimentul e la cea de-a şasea ediţie, iar numărul celor care au înotat în apa rece ca gheaţa a fost unul record.

Pentru prima dată după 42 de ani, Boboteaza a fost sărbătorită într-un oraş din nordul Ciprului, aflat sub ocupaţie turcească. Zeci de creştini, majoritatea ortodocşi greci, au participat la ceremonia aruncării crucii în apă, după ce au primit permisiunea autorităţilor. Nordul insulei Cipru a fost ocupat de armata turcă în 1974 şi şi-a proclamat independenţa, însă aceasta a fost recunoscută doar de Ankara.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri