Papa, megastar în Statele Unite

Data publicării:
papa in sua papamobil - GettyImages-490039486

Cu această slujbă, Papa şi-a încheiat vizita la New York, de unde va pleca spre Philadelphia. Şi acolo va oficia o ceremonie religioasă şi se va întâlni cu membrii comunităţii hispanice.

„Te iubim”, au aclamat zecile de mii de oameni care s-au înghesuit pe aleile din Central Park, ca să îl vadă pe Papa Francisc în papamobil. Suveranul Pontif a zâmbit recunoscător şi a salutat mulţimea.

„Este uimitor! Îmi vine să plâng! Am vrut să îl văd din adâncul inimii mele. E un miracol că sunt aici!”, spune o femeie.

Sfântul Părinte s-a îndreptat, apoi, spre Madison Square Garden, unde a oficiat o slujbă. În drum spre altar, Papa Francisc a binecuvântat un copil bolnav, ţinut în braţe de părinţii lui, care nu şi-au putut stăpâni lacrimile.

În predica sa, Suveranul Pontif le-a cerut enoriaşilor să îi ajute pe cei săraci şi pe refugiaţi.

În marile oraşe, în spatele vuietului traficului, în spatele ritmului rapid în care se produc schimbările, aşa de multe feţe trec neobservate, pentru că nu au dreptul să fie acolo, nu au dreptul să facă parte din oraş”, a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc a ridicat mulţimea în picioare cu ultimele cuvinte adresate credincioşilor prezenţi în piaţă: „Vă rog să nu uitați să vă rugați pentru mine!”

Înainte de această slujbă, Suveranul Pontif a ţinut un discurs la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi a mers la memorialul închinat victimelor atentatului de la 11 septembrie 2001.

Papa Francisc a criticat setea pentru putere şi bogăţie a oamenilor şi a avertizat că lăcomia contribuie la agravarea sărăciei şi riscă să distrugă resursele pământului. Totul, în discursul susţinut de Suveranul Pontif în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, în care liderul Bisericii Catolice a subliniat rolul vital pe care ONU îl are pe scena mondială.

În New York, la fel ca şi la Washington, mii de oameni au stat de-a lungul traseului parcurs de Papa Francisc. Suveranul Pontif a fost primit cu mult entuziasm în metropola americană.

Suveranul Pontif este cel de-al cincilea papă care vizitează sediul ONU din New York. El a fost primit cu aplauze şi urale în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

În discursul său, Papa Francisc a denunţat inegalităţile sociale, războaiele care reprezintă negarea tuturor drepturilor oamenilor din statele afectate, dar şi condiţiile dure impuse de agenţiile financiare ţărilor aflate într-o situaţie deja dificilă.

Agenţiilor financiare internaţionale ar trebui să le pese de dezvoltarea sustenabilă a ţărilor şi să se asigure că nu le asfixiează cu împrumuturi apăsătoare care nu promovează progresul şi supun oamenii unor mecanisme ce generează o sărăcie mai mare, excludere şi dependenţă”, a afirmat Suveranul Pontif.

O parte importantă din discurs a fost dedicată protejării mediului înconjurător şi eforturilor care trebuie făcute la nivel mondial pentru a asigura generaţiilor viitoare o lume curată.

„Orice rău făcut mediului este un rău făcut omenirii. El (n.r. - omul) nu are dreptul să îl agreseze şi cu atât mai puţin să-l distrugă”, a spus Papa Francisc.

Înainte de discursul în faţa Adunării Generale a ONU, Papa Francisc s-a întâlnit cu o parte dintre angajaţii Naţiunilor Unite care şi-au câştigat dreptul de a se afla în aceeaşi sală cu suveranul pontif printr-o tragere la sorţi: „Aş vrea să vă rog pe toţi să-i salutaţi pe membrii familiilor voastre şi colegilor care nu au putut fi astăzi aici din cauza tragerii la sorţi”

Alături de secretarul general al Naţiunilor Unite, Papa Francisc s-a plimbat cu o maşinuţă de golf pe holurile clădirii organizaţiei din New York. Zeci de oameni l-au aclamat de pe margine pe Suveranul Pontif: Sfinte Părinte! Sfinţia voastră!

După vizita la ONU, Suveranul Pontif a mers la memorialul închinat victimelor atentatului de la 11 septembrie 2001.

Vizita Suveranului Pontif în Statele Unite se va încheia duminică.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri