Parlamentul grec a adoptat un buget „aspru” pentru 2016

Data publicării:
tsipras - GettyImages - 27 iulie 2015

Foto: Gulliver/Getty Images

„Nimeni nu se poate bucura de acest buget aspru”, a declarat Euclid Tsakalotos înaintea votului acestui text, aprobat de 153 de deputați din 300, toți membri ai coaliției la putere, Syriza (stânga radicală, partidul lui Tsipras) și Grecii Independenți (dreapta naționalistă).

Însuși prim-ministrul Tsipras a considerat că acest buget este „un exercițiu dificil”, dar, a asigurat el, „în spatele cifrelor, toată lumea poate vedea efortul disperat (al guvernului) de a sprijini clasa muncitoare”.

Acest buget ia în considerare măsurile severe pe care Tsipras a fost nevoit să le accepte de la creditorii țării, UE și FMI, în iulie, în schimbul unui plan de ajutor de 86 miliarde de euro, al treilea în cinci ani, după ce tocmai ajunsese la putere în ianuarie promițând că va scăpa Grecia de aceste planuri asfixiante de ajutor.

Guvernul Tsipras a trebuit să accepte o nouă reformă a pensiilor, să faciliteze executările silite imobiliare ale celor îndatorați, două măsuri care au provocat două greve generale în mai puțin de o lună în noiembrie și decembrie și i-au redus majoritatea în parlament, deja scurtă, cu încă doi deputați, la 153 din 300.

Liderul interimar al opoziției, Yiannis Plakiotakis (Noua Democrație, conservatori), a estimat, în timpul dezbaterii de sâmbătă noapte, că guvernul „transformă pensiile în bacșiș” și că bugetul în ansamblul său este „anti-creștere” și „social injust”.

Din cei 298 de deputați prezenți, 145 au votat împotrivă.

Bugetul prognozează o creștere zero în 2015 și o contracție de 0,7% în 2016, cifre mai optimiste decât cele ale Comisiei Europene.

Reducerile de cheltuieli în buget sunt de 5,7 miliarde de euro, inclusiv 1,8 miliarde din pensii și 500 de milioane de la apărare, notează Reuters.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri