Parlamentul grec a aprobat noul plan de salvare grație voturilor Opoziției

Data publicării:
grecia om cu steag in fata parlamentului 1007GettyImages-480064338

ACTUALIZARE 10:00  Acordul Greciei cu creditorii internaţionali a primit  aprobarea Parlamentului elen. Şase ore au durat dezbaterile în plen, iar voturile decisive au venit de la Opoziţie.

Dar emoţiile nu s-au încheiat pentru Grecia. Acordul trebuie ratificat acum şi la nivelul miniştrilor de finanţe din Zona Euro, care se vor întruni după-amiază la Bruxelles. De teamă că nu va exista un compromis la nivelul celor 19 oficiali, Comisia Europeană a pregătit un împrumut temporar de urgenţă pentru Grecia, de 6 mliarde de euro.


Miniştrii de Finanţe din Zona Euro ar putea aproba azi acordarea împrumutului pentru salvarea Greciei. Împrumutul e vital având în vedere că Grecia are de achitat 3,4 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană până joia viitoare.

Mii de oameni au rămas şi după lăsarea serii în faţa Parlamentului grec, unde parlamentarii discutau despre noul acord cu creditorii internaţionali. Oamenii au denunţat noile reforme draconice prevăzute în document, după cinci ani de austeritate severă ce au paralizat o ţară întreagă.

„Coaliţia guvernamentală formată din Syriza şi grecii independenţi, alături de partenerii lor din opoziţie, Noua Democraţie, PASOK şi TO POTAMI, vor vota pentru încă o sacrificare a poporului grec, a tinerilor greci. Poporul elen nu are o altă alternativă decât să pornească la luptă”, a declarat Dimitris Koutsoumbas, liderul Partidului Comunist.

Un ton dur la adresa acordului a avut şi fostul ministru grec de finanţe, Yanis Varoufakis, într-un discurs susținut în plenul Parlamentului.

Cred că Euclid Tsakalotos (actualul ministru de finanțe – n.r.) şi Giorgos Stathakis (ministrul economiei – n.r.) au făcut tot ce au putut în cadrul acestui acord deosebit de umilitor. Din păcate, acesta rămâne neviabil în întregime”, a afirmat Yanis Varoufakis.

Pe de altă parte, ministrul de finanţe le-a atras atenţia colegilor din partidul Syriza că este momentul să dea dovadă de solidaritate şi să permită ratificarea acordului cu instituţiile de creditare. Fără un vot convingător la Atena, miniştrii de finanţe din Zona Euro s-ar putea îndoi de seriozitatea angajamentului asumat de premierul Alexis Tsipras.

Dacă nu va exista un acord politic în cadrul Eurogrupului pe tema împrumutului convenit cu instituţiile, atunci vom fi forţaţi să acceptăm încă un împrumut intermediar. Oricine este dispus să-şi asume acest risc poate să nu vină la sesiunea de urgenţă”, a declarat Tsakalotos.

Analiştii greci cred că mişcarea de opoziţie apărută în interiorul partidului de guvernământ va fi rezolvată doar prin alegeri anticipate. Întrebarea este când va fi momentul oportun pentru organizarea lor.

Convins că ţara sa va depăşi această perioadă dificilă, premierul grec spune că toată criza din Grecia ar fi fost un complot pentru reorganizarea Zonei Euro, dar cei care plănuiau din umbră au eşuat.

Există oameni care nutresc o dorinţă secretă, care au o agendă secretă de a redesena Zona Euro folosindu-se de Grecia ca de o pârghie pentru a-şi atinge scopurile. Dar Grecia nu le va da această şansă”, a afirmat Alexis Tsipras.

Grecia şi creditorii au ajuns la un acord tehnic pentru un împrumut de 85 de miliarde de euro pe o perioadă de trei ani. Pentru deblocarea banilor, este nevoie şi de un acord politic la nivelul statelor din Zona Euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri