Partidul Comunist din China îi va exclude pe membrii vinovați de activități superstițioase, cum este feng-shui

Data publicării:
GettyImages-Xi Jinping
FOTO: Getty Images

 Xi Jinping, preşedintele Chinei şi secretar general al PCC. FOTO: Gullver-Getty Images

Noile prevederi din regulamentul disciplinar, în vigoare de la 1 ianuarie, îi amenință cu excluderea din partid pe membrii care „organizează” activități superstițioase și cu avertisment pe cei care se limitează să „participe” la acestea.

Practicarea unor superstiții feudale”, precum divinația sau feng-shui, devine astfel o încălcare explicită a disciplinei de partid.

Noile prevederi sunt mai drastice decât versiunea anterioară a regulamentului, datând din 2003, în care superstițiile feudale erau incluse într-o categorie mai generală de activități care perturbă productivitatea, munca sau ordinea publică.

„Pentru un funcționar de partid, a nu mai crede în marxism-leninism, ci în feng-shui, reflectă lipsa sa de credință și problemele legate de valori, a explicat Zhuang Deshui, director adjunct al Centrului de cercetări privind integritatea guvernamentală, de la Universitatea din Beijing, citat de agenția Xinhua.

Mai mulți responsabili de rang înalt ai Partidului Comunist au fost acuzați în ultimii ani de participare la practici superstițioase. Printre ei, Zhou Yongkang, fost șef al securități chineze și cel mai înalt responsabil căzut în dizgrație pentru corupție, care îi ceruse sfaturi lui Cao Yongzheng, clarvăzător și maestru de qigong (o formă de gimnastică tradițională chineză).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri