PAȘAPORT DIPLOMATIC| Ambasadorul Coreei de Sud: „Bucureşti şi Seul sunt parteneri foarte apropiaţi”

Data publicării:
COREEA

Luca Niculescu: Pentru România, Coreea de Sud este un partener strategic, există un parteneriat strategic semnat de ţările noastre şi vă rog să îmi spuneţi cât de important este el din punct de vedere politic?

Park Hyo-sung: Cred că este foarte important, nu doar pentru noi, dar şi pentru România şi după cum cred că vă imaginaţi, ambele ţări, de la stabilirea relaţiilor diplomatice de acum 25 de ani, am avut un moment bun, foarte bun, acela în care am semnat parteneriatul strategic, în luna septembrie 2008. Cred că este un acord foarte important, care acoperă toate zonele relaţiilor noastre bilaterale şi de atunci ne-am întărit legăturile, în diferite sectoare, inclusiv cel politic, economic şi cultural. Dar, ca să vă răspund strict la întrebarea legată de zona politică, cred că Bucureşti şi Seul sunt parteneri foarte apropiaţi. Ambele ţări, ambele guverne sunt implicate activ în mecanisme de consultare diferite, care cresc nivelul de înţelegere reciprocă, susţinere, cooperare.

Luca Niculescu: Dar de ce este important pentru ţara dumneavoastră să aveţi Bucureştiul ca partener aici în Europa de Est?

Park Hyo-sung: România este o ţară foarte mare, cea de-a şaptea ca mărime în Uniunea Europeană şi, de asemenea, este o locaţie strategică şi din punct de vedere economic şi sunt multe domenii în care putem să ne dezvoltăm relaţii. Deci, întărirea relaţiilor cu România nu este bună doar pentru noi, ci şi pentru ţara dvs. şi cred că exact despre aceste lucruri este parteneriatul strategic.

Luca Niculescu: România şi Coreea de Sud au relaţii economice puternice, vorbim despre schimburi de un miliard de dolari anual. Cu toate acestea, există un potenţial ridicat de creştere a acestor schimburi, dar cum se poate face efectiv acest lucru?

Park Hyo-sung: Relaţiile comerciale sunt puternice şi aduc beneficii reciproce. Dar aveţi dreptate, când discutăm despre aceste schimburi comerciale, vedem o creştere de 6 ori mai mare de-a lungul ultimilor 14 ani. De la mai puţin de 200.000 de dolari în anul 2000, la mai mult de 1,5 miliarde de dolari anul trecut. Şi cred că avem un potenţial uriaş de creştere a acestora. De exemplu, există o creştere de 50 de ori mai mare de când avem şi relaţii diplomatice, de acum 25 de ani. Dacă mă întrebaţi dacă sunt încrezător că această creştere va ajunge la două miliarde de dolari în scurt timp, răspunsul meu este absolut că da. Iar aş vrea să transmit telespectatorilor dvs. că, Coreea este pentru România a doua piaţă de export din Asia, după China. Trebuie să vă spun că sunt şi companii coreene care au investit mult în România şi investiţiile noastre se ridică la aproximativ 600 de milioane de dolari şi vestea bună este că acestea cresc de la an la an şi mă refer la numărul firmelor coreene noi care îşi încep afacerile aici. Deci, relaţiile economice bilaterale şi cele comerciale sunt puternice şi cu beneficii mutuale.

Luca Niculescu: Domnule ambasador, după cum aţi spus deja, anul acesta aniversăm 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Coreea. Cum se va sărbători?

Park Hyo-sung: Ambele guverne lucrează din greu pentru a avea o aniversare de argint cât mai reuşită. Viziunea noastră este să întărim substanţial relaţiile strategice în toate domeniile, inclusiv cele politice, economice, culturale şi academice printre altele şi aş spune că ştim deja ce avem de făcut. De asemenea, ambele părţi încearcă să extindă orizontul de înţelegere reciprocă, prietenie, cooperare şi susţinere în mai multe domenii, de exemplu ambasada noastră va găzdui mai multe evenimente: bucătărie coreeană, cursuri introductive, un festival de film coreean şi, de asemenea, lucrăm pentru a facilita vizite reciproce ale delegaţiilor comerciale. Şi nu în ultimul rând ne străduim să încheiem un număr de acorduri care au fost iniţiate. 

Luca Niculescu: Să discutăm acum despre o serie de chestiuni politice, despre Coreea de Sud şi de Nord, pentru că cele două ţări sunt separate de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Într-o conferinţă de acum două luni doamna preşedinte a Coreei a spus că este gata să participe la negocieri fără niciun fel de condiţii şi întrebarea mea este când credeţi că ar fi posibil să fie un summit între nord şi sud?

Park Hyo-sung: Nu ştim încă şi ar fi bine să vă fac un tablou de ansamblu pentru telespectatorii dumneavoastră. După cum aţi spus, din păcate anul acesta se împlinesc 17 ani de la separarea peninsulei Coreea şi după cum ştiţi bine, anul trecut întreaga lume a aniversat 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, un simbol puternic pentru finalul Războiului Rece. Dar, din păcate, situaţia nefericită din peninsula Coreea, continuă şi astăzi. Este o situaţie care nu ne afectează doar pe noi, dar şi întreaga comunitate internaţională. Cum aţi spus, doamna preşedinte a Coreei de Sud, în conferinţa de presă pe care a susţinut-o în ianuarie acest an, a îndemnat Coreea de Nord să nu mai ezite şi să accepte drumul comun pentru dialog, indiferent care este subiectul. Preşedintele nostru a vorbit şi despre diferitele opţiuni de reconciliere, inclusiv reunirea familiilor separate. Da, aţi încercat să organizaţi reunirea familiilor separate de acest război, care este previziunea pentru acest an? Este greu de spus pentru că aşa cum am spus este nevoie de parteneriat, dar până acum chiar dacă noi am venit cu propuneri, din păcate Coreea de Nord nu a răspuns într-o manieră constructivă. Dar nu trebuie să facem greşeli. Reunirea acestor familii, care a fost transmisă în toată lumea, a fost foarte emoţionantă. A fost foarte greu să ne oprim lacrimile să curgă. De aceea, guvernul nostru a rugat Coreea de Nord să facă din reuniunea familiilor o obişnuinţă, fără nicio legătură cu tensiunile politice, pentru că această chestiune nu este una politică sau ideologică, ci una umanitară.

Luca Niculescu: Sunteţi ambasador în România, deci o să vă întreb ceva legat de Estul Europei. Cum vede Coreea situaţia din estul Ucrainei, de exemplu, cât de importantă este această chestiune pentru dumneavoastră?

Park Hyo-sung: Cred că într-o lume în care legăturile apropiate sunt cele mai importante, se poate spune că situaţia din Ucraina poate avea repercusiuni serioase pentru regiuni mai extinse, inclusiv pentru Peninsula Coreea. De aceea, de la începutul crizei, guvernul nostru a spus clar că principiile importante ale comunităţii internaţionale, cum sunt suveranitatea, integritatea teritorială şi unitatea ar trebui să fie respectate. De asemenea, a cerut o rezolvare a acestei crize din Ucraina într-o manieră pacifistă. Pentru noi este importantă şi are implicări şi pentru ţara noastră, chiar dacă Coreea este foarte departe de Ucraina. 

Luca Niculescu: Ştiu că aveţi o problemă în Coreea, o avem şi noi în România. Mulţi oameni, foarte bine educaţi, în universităţi americane sau britanice, care atunci când se întorc în ţară, nu îşi găsesc de lucru. Cum se poate soluţiona această problemă?

Park Hyo-sung: Aceasta este o problemă foarte dificilă, nu doar pentru noi, dar şi pentru orice altă ţară, acum. Este foarte greu să creăm oportunităţi de muncă pentru cei care au studii superioare. Cum poate guvernul coreean să se ocupe de această chestiune? Sunt multe nepotriviri între locurile de muncă din piaţă şi ceea ce caută tinerii coreeni. Iar guvernul se ocupă de soluţionarea a trei chestiuni: cea a nepotrivirii între cererea şi oferta de muncă, între competenţele de muncă şi între informaţiile de pe piaţa muncii.

Luca Niculescu: Am o ultimă întrebare pentru dumneavoastră, pentru că sunteţi ambasador în România, sunteţi interesat să promovaţi turismul în ţara noastră printre coreeni. Care ar fi cele mai mari atracţii din România pe care ar vrea să le viziteze? Castelul lui Dracula? Altceva?

Park Hyo-sung: Cred că sunt foarte multe atracţii turistice în România. Am vizitat mai multe oraşe, în mod special Braşov, Timişoara, castelul Bran, Constanţa. Acestea sunt atracţii turistice foarte bune, dar dacă infrastructura ar fi îmbunătăţită, ar fi mai bine pentru turişti, cei străini şi coreeni, să aibă acces la mai multe atracţii turistice din România. Peste tot unde am fost am întâlnit români foarte prietenoşi şi cred că şi aceasta este o atracţie în sine pentru străinii care vin în vizită în România. Deci, pot să spun că România are multe de oferit şi ca ambasador în ţara dumneavoastră minunată voi încerca să promovez România ca una dintre cele mai bune destinaţii turistice. Asta fac.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri