„Pașaport diplomatic”pentru Drumul Mătăsii, o șansă unică de care România trebuie să profite

Data publicării:
balasz barabas generic

Cel care a adus la Bucureşti reprezentanţi ai diplomaţiei şi economiei din Eurasia, dar şi din Uniunea Europeană şi Statele Unite, este Mircea Geoană, preşedintele Institului Aspen. El este de altfel şi principalul invitat al jurnalistului Balazs Barabas, sâmbătă, la Paşaport Diplomatic.

Atuul pe care îl are ţara noastră în faţa vecinilor europeni este poziţia geografică. „Să punem România pe hartă, sau dacă vreţi să formulez diferit, să punem geografia României la treabă. Nu era şi nu era dintr-un motiv legat de faptul că până acum câţiva ani de zile, geografia economică a lumii pentru România era într-o singură direcţie. În piaţa americană şi parţial în pieţele nord americane. România, de foarte mulţi ani de zile a neglijat, din motive pe care le putem parţial înţelege, faptul că sunt şi alte zone ale lumii, multe dintre ele interesante, dinamice, în plină expansiune şi relativ aproape de noi, de geografia noastră, care oferă variante suplimentare, nu de substituire a ceea ce facem noi în Europa, sau în relaţia cu America, sau în relaţia strategică cu SUA, ci pur şi simplu o ţară ca să se dezvolte are nevoie de oxigen. România trebuie să devină centrul unor zone care sunt extraordinar de interesante, foarte complicate, Drumul Mătăsii de care învăţam în istorie că lega China de Europa acum câteva sute bune de ani a renăscut", spune Mircea Geoana.

Invitaţii străini care vin sâmbătă la „Paşaport diplomatic” văd în România un potenţial unic, care pare de multe ori să scape autorităţilor din ţara noastră. „Pentru România în acest moment este important să înceapă să dezvolte o strategie legată de creşterea legăturilor cu porturile georgiene, pentru că Georgia se leagă de Azerbaijan, Azerbaijan se leagă de Asia Centrală. Şi prin crearea mai multor legături între aceste două porturi, transport intermodal prin care poţi muta trenuri, camioane, pe drumuri, pe calea ferată, dar în egală măsură şi prin transport naval, s-ar uşura tranziţia spre teritoriul României şi mai departe spre Europa. Mai sunt şi alte proiecte care includ Marea Neagră, legături terestre care ar uni România cu Bulgaria şi mai departe cu Turcia. Şi acestea au un potenţial foarte ridicat în viitor.", a spus la Paşaport diplomatic Taleh Ziyadov, cercetător al Academiei Diplomatice din Azerbadijan.

Despre avantajele uriaşe pe care România le poate câştiga dacă devine poarta de trecere a mărfurilor între Orient şi Occident, sâmbătă de la 18.30, la „Paşaport diplomatic”, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri