Patru ani de la cutremurul cu magnitudinea 9 din Japonia. Aproape 16.000 de oameni au murit, iar alți peste 2.500 sunt în continuare dispăruți

Data publicării:
110050221

Epicentrul cutremurului a fost în largul coastelor provinciei Tohoku, din nord-estul ţării, la o adâncime destul de mică, de doar 30 de kilometri. Asta a provocat un tsunami uriaş, care a depăşit şi 40 de metri înălţime.

Cutremurul a fost atât de puternic încât a mişcat insula Honshu, principala insulă a arhipelagului nipon, cu 2,4 metri înspre est şi a deplasat axa pământului cu cel puţin 10 centimetri.

Seismul şi tsunami-ul au distrus centrala nucleară de la Fukushima. Trei dintre reactoare au explodat şi material radioactiv s-a răspândit în atmosferă şi în ocean. Acesta este cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobâl din 1986. Toţi locuitorii pe o rază de 20 de kilometri au fost evacuaţi.

Ultimul bilanț al Poliţiei Japoneze, dat ieri, spune că 15.891 de oameni au murit, 6.152 de au fost răniţi şi că 2.584 de persoane sunt în continuare dispărute.

Foto © Guliver/GettyImages

Foto © Guliver/GettyImages

Foto © Guliver/GettyImages

Foto © Guliver/GettyImages

Aproape 230.000 de oameni locuiesc în continuare în locuinţe temporare

Acesta este sunetul care le aduce aminte oamenilor din orăşelul Onagawa, din nordul Japoniei, de tragedia din 11 martie 2011 şi despre cei 550 de localnici care şi-au pierdut viaţa atunci.

„Au trecut patru ani şi vom intra şi în al cincelea. Dar pentru noi cei care trăim aici, acesta este anul în care redresarea va începe cu adevărat”, relatează Hiroyuki Takeuchi, jurnalist din Onagawa.

Dar pentru foarte mulţi japonezi, speranţa este tot ce le-a mai rămas. Aproape 230.000 de persoane încă trăiesc în locuinţe temporare, la patru ani de la tragedie. Unii îşi caută îşi acum rudele dispărute.

Câteodată îmi spun că fiul meu Kotaro este viu şi se ascunde, doar ca să mă ţin în viaţă. Nu spun că vreau să mor, dar cred că singurul lucru care mă mai ţine este căutarea lui Kotaru”, spune Takayuki Ueno, supravieţuitor.

Guvernul japonez a cheltuit până acum în jur de 50 de miliarde de euro pentru reconstrucţia regiunilor afectate de cutremur. Mai mult, oficialii de la Tokyo promit un nou plan de cinci ani pentru transformarea zonei într-un centru pentru tehnologii de vârf.

Chiar şi aşa, premierul Shinzo Abe a recunoscut că eforturile de până acum nu au fost foarte eficiente: „Este adevărat. Mulţi oameni locuiesc în continuare în locuinte temporare, câteodată în condiţii foarte grele. Mă întristez când mă gândesc cum se simt ei”.

Cutremurul care a lovit estul Japoniei la 11 martie 2011 a avut o magnitudine de 9, iar tsunami-ul a atins şi 40 de metri înălţime. Potrivit ultimului raport al Poliţiei Japoneze, 15.891 de oameni au murit, 6.152 răniţi şi 2.584 sunt încă dispăruţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri