Patru zone cu pretenție de țări. Veneția, Catalonia, Țara Bascilor și Scoția vor independența

Data publicării:
catalonia-2

Locuitorii Veneţiei şi ai regiunii înconjurătoare, Veneto, trebuie să voteze până vineri, printr-un fel de referendum online, dacă vor să se separe de Italia. Consultarea populară are caracter consultativ, fără efecte juridice.

La vest de Italia, cea mai bogată provincie a Spaniei, Catalonia, organizează la rândul ei un referendum în luna noiembrie pentru a decide dacă îşi declară independenţa. Oficialii de la Madrid au anunţat deja că ideea celor din Barcelona este neconstituțională. Independenţă îşi doresc şi locuitorii din Ţara Bascilor, regiune din nordul Spaniei. Parlamentul basc a aprobat acum cinci ani proiectul de lege care prevedea organizarea unei consultări locale pe această temă. Proiectul a fost blocat însă de Guvernul spaniol.

Peste Canalul Mânecii, în Marea Britanie, Scoţia a anunţat că va organiza referendumul pentru independenţă în septembrie, în ziua aniversării a 700 de ani de la o importantă victorie militară împotriva Angliei medievale. Decizia a fost luată de naţionaliştii scoţieni cu acordul premierului britanic, ce a dat asigurări că va respecta rezultatul votului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri