Pe banii cui se finanțează ISIS?

Data publicării:
statul islamic

La numai o zi după ce s-au făcut arestările, în Ankara avea loc cel mai sângeros atentat din istoria Turciei. Extrem de curios, atacul nu a fost revendicat până în acest moment. Au fost uciși 97 de oameni și peste 500 au fost răniți. Pentru moment, atacul nu a fost revendicat.

Presa din Turcia scrie că autoritățile au confiscat 56 de monede bătute de gruparea Statul Islamic. Raziile poliției au avut loc într-un oraș aflat la granița cu Siria, iar autoritățile au găsit și matrițele cu care urmau să fie turnate și alte monede.

Primele imagini cu dinarii Statului Islamic au apărut pe internet la începutul verii, când ISIS a vrut să sărbătorească un an de la proclamarea Califatului în Irak și Siria. Cu totul au fost bătute șapte monede: două de aur, trei de argint și încă două de cupru.

Valoarea dinarilor dată chiar de teroriști variază între 694 de dolari și câțiva cenți, dar până acum nimeni nu a reușit să pună mâna pe ei și să vadă exact cât metal prețios conțin. Islamiștii spun că dinarii lor nu au cum să se devalorizeze pentru că au exact valoarea metalului din care sunt făcuți. E o viziune destul de medievală asupra monedei, însă exact pe asta se bazează și Statul Islamic.

Pe monede apar citate din Coran, simboluri și locuri sfinte ale Islamului. Scopul declarat al punerii în circulație este acela de a elimina „sistemului ecomonic satanist global”, însă nu se poate spune că ISIS duce lipsă de banii Necuratului.

Statul Islamic este de departe cel mai bogat grup terorist din toate timpurile și asta mulțumită zonelor petroliere din Irak pe care le-a cucerit. Teoretic ISIS face contrabandă cu țiței, dar adevărul pe care îl știe toată lumea este că e vorba de același țiței și de aceiași beneficiari finali din vremea în carea Irakul era ocupat de Armata Statelor Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri