Percheziții la Samsung

Data publicării:
samsung
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Procurorii sud-coreeni au descins miercuri la sediul grupului Samsung, în legătură cu scandalul de trafic de influenţă în care este implicată preşedinta ţării.

Percheziţiile au legătură cu dosarul în care este implicată o prietenă apropiată a liderei de la Seul. Femeia, care era un fel de consilier prezidenţial neoficial, este acuzată că şi-a folosit influenţa în cercurile puterii pentru a convinge mai multe firme să dea sume mari de bani unor fundaţii pe care le controlează.

Acest scandal fără precedent a scos sute de mii de sud-coreeni pe străzi pentru a cere demisia preşedintei Park Gyeun-hye.

Potrivit News.ro, Procuratura din Coreea de Sud a percheziționat miercuri birourile Samsung Group, dar şi cele ale celui mai mare fond de pensii din ţară, National Pension Service (NPS), în urma relatărilor presei despre legăturile acestora cu prietena președintei Park Geun-hye. Prietena a fost inculpată într-un scandal de trafic de influenţă.

Agenţia de presă Yonhap a relatat că procurorii investighează decizia NPS de a aproba fuziunea de 8 miliarde de dolari între Samsung C&T şi Cheil Industries, de anul trecut.

Percheziţiile arată că procurorii extind investigaţia legată de acuzaţiile de trafic de influenţă, în scandalul de corupţie ce afectează preşedinţia sud-coreeană, comentează Reuters.

NPS, al treilea mare fond de pensii din lume, a intrat în atenţia presei şi a organizaţiilor civice după ce a aprobat, în calitate de acţionar important, fuziunea dintre două companii afiliate Samsung Group, cel mai mare conglomerat de afaceri controlat de o familie din Coreea de Sud.

Acordul NPS a fost crucial pentru succesul fuziunii, iar unele articole din presa coreeană au susţinut că acesta a fost acordat în circumstanţe misterioase.

Un purtător de cuvânt al Samsung Group a confirmat că reprezentanţi ai procuraturii au vizitat sediul central al companiei, dar nu a oferit detalii.

Park Geun-hye şi confidenta ei, Choi Soon-sil, sunt investigate pentru că ar fi exercitat presiuni asupra unor companii mari, inclusiv asupra Samsung Group, pentru a strânge bani pentru fundaţii care susţineau politica lui Park de promovare a activităţilor culturale şi sportive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri