Peste 2.000 de indieni au fost contaminați cu HIV prin transfuzii de sânge

Data publicării:
analiza sange medic laborator GettyImages-56646407-1

 

Foto: Gulliver/Getty Images

Instituția a inventariat 2.234 de persoane infectate cu virusul între octombrie 2014 și martie 2016, potrivit informațiilor obținute de un militant, Chetan Kothari, care a înaintat o cerere în virtutea dreptului la informare (permițând accesul la date ale administrației). Datele pe care AFP le-a consultat miercuri i-au fost furnizate luna trecută lui Kothari, după ce acesta a formulat o cerere pentru perioada respectivă.

"Am vrut să știu ce face guvernul pentru a asigura oamenilor accesul la un sânge necontaminat", a declarat el pentru AFP. "Datele arată că sângele nu este verificat pentru depistarea HIV, deși se cunosc riscurile", a adăugat militantul citat de Agerpres.

Accesul la sânge necontaminat, îndeosebi în zonele rurale, este limitat în India din cauza insuficienței aparatelor de depistare, recunoaște NACO pe site-ul său internet. Cel mai populat stat din India, Uttar Pradesh (nord), se află în fruntea listei, cu 361 de pacienți contaminați prin sânge cu HIV, urmat de Gujarat (vest), cu 292 de cazuri, și Maharashtra (vest), cu 276. La New Delhi au fost înregistrate 264 de cazuri.

Circa 2,5 milioane de indieni sunt purtători ai virusului SIDA, la o populație de 1,25 de miliarde de persoane, conform statisticilor oficiale.

Un membru al conducerii NACO a apreciat miercuri că datele strânse "nu sunt științifice", fiindcă se bazează pe răspunsurile pacienților și nu reprezintă decât 1% din numărul cazurilor de HIV din India. "Există cazuri în care pacienții nu dau motivul corect sau mijlocul de transmitere, din cauza presiunii sociale, a lipsei conștientizării și chiar a ignoranței", a spus oficialul citat de cotidianul Times of India. "Astfel aceste date nu pot fi considerate 100% precise", a adăugat el.

NACO, care ține de Ministerul Sănătății, arată pe site-ul său de internet că guvernul îmbunătățește în prezent mijloacele de verificare a sângelui și îmbunătățește tehnologiile pentru a împiedica orice transmitere a SIDA. Legea indiană prevede ca spitalele să testeze donatorii și sângele donat în privința oricărei infecții, printre care HIV, hepatita B și C și paludismul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri