Phenianul își pregătește arsenalul nuclear

Data publicării:
sisteme antiaeriene Patriot
Ucraina dispune de două sisteme antiaeriene Patriot. Imagine de arhivă. Foto: Gettty Images

Kim Jong-un a ordonat armatei să fie gata să-şi folosească în orice moment arsenalul nuclear pentru un atac preventiv împotriva duşmanilor ţării, a anunţat presa oficială de la Phenian. Ordinul a fost dat la un exerciţiu unde armata a testat mai multe lansatoare de rachete şi vine la o zi după noile sancţiuni adoptate de Consiliul de Securitate ONU.

Anthony Blinken, subsecretar de Stat SUA: „E printre cele mai dure rezoluţii din istoria ONU. Cred că obligă regimul nord-coreean să aleagă între a-şi continua programul nuclear şi balistic sau a relua legăturile cu lumea şi a-şi proteja propriul popor.

Statele Unite subliniază că Phenianul nu şi-a demonstrat capacitatea de a reduce o armă nucleară la dimensiuni suficient de mici pentru a putea fi montată pe o rachetă balistică. De altfel, Coreea de Nord a mai ameninţat şi altă dată cu atacuri preventive împotriva Coreei de Sud, Japoniei şi Statelor Unite.

Regimul de la Phenian şi-a înmulţit în ultima vreme gesturile de sfidare la adresa comunităţii internaţionale. Armata nord-coreeană a efectuat un al patrulea test nuclear pe 6 ianuarie, iar o lună mai târziu şi-a testat o rachetă balistică. Ieri, după adoptarea rezoluţiei ONU, Coreea de Nord a lansat şase rachete cu rază mică de acţiune în Marea Japoniei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri