Pilotul ucrainean Nadia Savcenko a fost condamnată la 22 de ani de închisoare

Data publicării:
nadia savcenko

 

Foto: Wikipedia

Nadia Savcenko a negat acuzaţiile de crimă şi a început să cânte, înainte ca judecătorul să citească pedeapsa. Procurorii ruşi au cerut anterior cel puţin 23 de ani de închisoare pentru pilotul militar ucrainean, însă magistraţii au decis să ofere o pedeapsă de 22 de ani după gratii.

Luni, instanţa a găsit-o vinovată pentru moarteea celor doi jurnalişti ai VGTRK, Igor Corneliuk şi Anton Voloşkin, ucişi în estul Ucrainei de mortierele armatei ucrainene.

De altfel, avocatul Nadiei Savceko a amintit că aceasta neagă legitimitatea instanţei ruse şi va intra din nou în greva foamei până ce este eliberată. Este a doua încercare a pilotului militar de a protesta prin înfometare, după ce a început o grevă a foamei la 3 martie, pe care a abandonat-o o săptămână mai târziu, când a început să consume lichide.

În timpul procesului, procurorii ruşi au cerut magistraţilor ca pilotul ucrainean să fie găsit vinovat pentru toate crimele înscrise în rechizitoriu. Ei au acuzat-o pe Savcenko de rolul jucat în moartea a doi jurnalişti ruşi, de tentativa de ucidere a unui civil şi de trecerea ilegală a graniţei în Rusia şi au cerut o pedeapsă de 23 de ani de închisoare şi o amendă de 1.500 de dolari.

Nadia Savcenko a negat acuzaţiile, iar avocaţii pilotului militar au susţinut că vor transferarea acesteia într-o închisoare ucraineană, pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Ea a susţinut că va depune apel la decizia instanţei ruse.

Procurorii ruşi i-au acuzat pe avocaţii apărării că fac declaraţii provocative şi le lipseşte analiza obiectivă a faptelor.

„Cazul penal împotriva Nadiei Savcenko nu poate fi comparat cu alte procese. Motivul nu este cetăţenia acuzatei, ci presiunea extraordinară la care a fost supusă investigaţia şi instanţa, nu doar din partea oficialilor ucraineni, dar şi a celor occidentali şi a presei”, a precizat procurorul Pavel Filipchuk.

De altfel, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogheri, a cerut Rusiei, în urmă cu două săptămâni, să o elibereze pe Nadia Savcenko, a doua zi după ce România şi alte patru state membre UE au cerut sancţionarea oficialilor ruşi responsabili pentru proces.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri