Planuri pentru o nouă monedă digitală asemănătoare cu bitcoin

Data publicării:
moneda bitcoin

Cea mai veche bancă centrală din lume, cea a Suediei, vrea să mai puncteze o premieră. Plănuieşte să emită o monedă digitală asemănătoare cu bitcoin. Ar fi prima bancă centrală din lume care ar face acest pas. Suedezii oricum nu prea mai folosesc bani gheaţă, ci preferă să îşi achite cumpărăturile şi facturile cu ajutorul cardurilor bancare şi a internet banking-ului.

Totuşi, Banca Centrală a Suediei vrea ca ca noua monedă digitală să funcţioneze în paralel cu moneda naţională, coroana. Una dintre variantele luate în calcul este ca aceşti bani să fie depozitaţi în conturi electronice deschise de cetăţeni direct la Banca Centrală.

În acelaşi timp, banca Suediei se gândeşte să nu acorde dobânzi pentru monedele digitale, care ar deveni astfel un fel de numerar electronic ţinut la o saltea la fel de electronică. Cei care vor dobânzi vor trebui să îşi deschidă conturi de economii la băncile comerciale.

Una dintre temerile băncii centrale a fost ca nu cumva să destabilizeze sistemul financiar prin lansarea unei monede emise direct către populaţie. Deocamdată sunt multe detalii pe care oficialii suedezi încearcă să le pună la punct înaintea posibilei lansări a noii valute.

Banca Naţională a Angliei şi cea a Canadei se numără printre instituţiile financiare mari care au început să analizeze beneficiile pe care le-ar aduce monedele digitale. Iar Deutsche Bank, UBS, Santander şi Bank of New York Mellon au decis să investească împreună în tehnologii asemănătoare cu cea din spatele bitcoin. Dar, în vreme ce monedele digitale deja existente nu sunt gestionate de o bancă centrală, ci de o reţea mondială de calculatoare, valutele electronice pe care le vor realiza giganţii internaţionali vor fi cel mai probabil reglementate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri