Polemică în Cehia, după o decizie a poliției de a scrie numere pe mâinile imigranților din trenuri

Data publicării:
GettyImages-486092994

Foto: Gulliver/GettyImages

Nicio lege nu permite marcarea oamenilor în acest fel'”, a declarat Zuzana Candigliota, avocată a Ligii cehe pentru drepturile omului. 

În Europa de Est, acest procedeu amintește inevitabil de cel utilizat de regimul nazist, din anii '30 și '40 ai secolului trecut, pentru identificarea deținuților din lagărele de concentrare.

Marți, polițiști cehi au folosit markere pentru a înscrie numere pe piele în cazul a 214 refugiați, în majoritate sirieni, arestați la frontieră la bordul unor trenuri venind din Austria și Ungaria. 

Cazul nu este însă unul izolat. O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne ceh, Lucie Novakova, a afirmat că acest procedeu de marcare a fost introdus ca urmare a numărului mare de copii în rândul refugiaților. 

„Obiectivul nostru este să evităm pierderea copiilor”', a explicat ea pentru AFP. 

Purtătoarea de cuvânt a poliției de frontieră, Katerina Rendlova, a declarat la rândul său că este vorba despre identificarea familiilor.

Noi scriem, de asemenea, și codul trenului la bordul căruia acești imigranți călătoresc, pentru a ști în ce țară trebuie să îi trimitem în caz de readmisie”, a spus ea. 

Spre deosebire de alte state europene, Cehia susține că imigranții ilegali trebuie retrimiși către țara prin care ei au intrat în Uniunea Europeană, invocând 'regulamentul Dublin' care permite acest lucru.

Un sondaj de opinie realizat în august pe un eșantion de 1040 de persoane arăta că 93% din cehi consideră că refugiații trebuie să fie retrimiși în țara lor de origine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri