Poluare fără precedent în Bosnia și Herțegovina

Data publicării:
poluare

Indicele calităţii aerului a depăşit cu mult pragul normal în capitala Bosniei şi Herţegovinei. Întregul oraş este scufundat practic în smog, iar oficialii sunt depăşiţi de situaţie. Au închis şcolile, le-au recomandat bătrânilor şi femeilor gravide să nu iasă din case, iar voluntarii Crucii Roşii au împărţit oamenilor măşti.

„Vom sta aici trei ore ca să împărţim măşti, iar până acum am dat deja 300. Cererea este mare, oamenii vin încontinuu şi ne spun că nu mai găsesc măşti în farmacii”, spune Dzenita Aliti, voluntară Crucea Roşie.

Sarajevo nu este singurul oraş din Bosnia şi Herţegovina afectat de poluare. Multe localităţi se confruntă cu aceeaşi problemă, mai ales cele în care sunt uzine şi fabrici. În plus, la toate acestea contribuie şi fumul emanat de sobele pe lemne ale localnicilor.

„Autorităţile ne spun că aerul e poluat, iar asta mă sperie. Sunt îngrijorat pentru sănătatea mea şi a celorlalţi oameni”, spune un localnic.

Problemele vor continua pe toata durata sărbătorilor de iarnă: specialiştii anunţă că aerul va fi la fel de poluat până la jumătatea lunii ianuarie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri