PORTRET | Ted Cruz, omul care l-a învins pe Donald Trump în Iowa

Data publicării:
cruz 1

Ted Cruz a fost primit în urale la sediul său de campanie din Iowa, după surprinzătoarea victorie din micul stat american.

Ted Cruz, candidat la învestitura republicană: „Iowa a arătat că nominalizatul republican şi viitorul preşedinte al Statelor Unite nu vor fi aleşi de presă, nu vor fi aleşi de instituţii de la Washington, nu vor fi aleşi de cei care fac lobby, ci vor fi aleşi de forţa incredibilă a suveranităţii care stă în naţiunea noastră, de noi, poporul american”.

Rivalul său în rândul republicanilor, Donald Trump, n-a părut prea afectat de eşec.

Donald Trump, candidat la învestitura republicană: „Vom obține nominalizarea republicană şi îi vom învinge pe Hillary, pe Bernie (Bernie Sanders, n.r.) sau cine se va arunca în cursă. Iowa, te iubim, îţi mulţumim, este un loc special, vom reveni de multe, multe ori. Chiar aş veni aici să cumpăr o fermă. Imi place mult. Mulţumesc”.

În tabăra democraţilor, fostul secretar de Stat, Hillary Clinton, a reuşit să se claseze în faţa lui Bernie Sanders, care este favoritul tinerilor şi internauţilor. Contrar sondajelor, diferenţa dintre cei doi a fost mai mică de un procent.

Hillary Clinton, candidat la învestitura democrată: „Voi continua să fac ceea ce am făcut întreaga viaţă. Voi fi de partea voastră, voi lupta pentru voi. Voi munci mereu pentru a obţine America în care cred”.

Bernie Sanders, senator de Vermont: „Guvernul ţării noastre minunate aparţine tuturor, nu doar câtorva miliardari. Ce a început în seara asta în Iowa este o revoluţie politică”.

Votul din Iowa e doar prima bătălie dintr-o campanie electorală ce se va întinde pe câteva luni de zile.

Fiul de imigrant care vrea să securizeze granițele

 Ted Cruz, politician republican în vârstă de 45 de ani, promite schimbe în bine Statele Unite, dacă ajunge la Casa Albă. Totuşi, agenda sa politică este considerată una radicală de presa americană.

Ted Cruz se opune avorturilor şi vrea să înăsprească legile astfel încât întreruperea sarcinilor să se facă mult mai greu, cu excepţia cazurilor medicale. De asemenea, politicianul republican, el însuşi fiu de imigrant, vrea să securizeze graniţele, să limiteze numărul imigranţilor şi se opune primirii de refugiaţi. Ted Cruz este împotriva asistenţei medicale gratuite, respectiv reformei Obamacare, care este menită să le asigure cetăţenilor americani tratament medical indiferent de averea şi de veniturile lor.

Nu în ultimul rând, dacă va ajunge preşedintele Statelor Unite, politicianul republican are de gând să impună noi legi prin care schimbările climatice să fie considerate în mod oficial ceva fictiv. În plus, Ted Cruz susţine pedeapsa cu moartea şi deţinerea de arme fără nicio formă de control.

Ted Cruz, candidat la învestitura republicană: „Cel mai întâlnit sentiment pe care îl aud de la oameni este că sunt furioşi pe Washington. Sunt frustraţi pe politicienii car spun un lucru şi fac altceva. Nu putem să ne păcălim din nou. Frustrarea aceea este motivul pentru care îi văd pe conservatori uniţi pentru campania noastră, ei caută un conservator coerent, cineva în care să aibă încredere, care să fie un conservator în domeniul fiscal, social, în securitatea naţională”.

Nu doar agenda acestuia este considerată controversată, ci şi candidatura la învestitura republicană. Ted Cruz NU este născut pe teritoriul Statelor Unite, aceasta fiind una dintre cerinţele pentru că un cetăţean american să poată candida la rezidenţiale. Constituţia prevede că doar un cetăţean înnăscut american poate candida. Opozanţii lui Cruz spun că acest lucru se referă la un cetăţean născut în Statele Unite.

Donald Trump, candidat la învestitura republicană: „Ted Cruz are o problemă. Are o problemă, pentru că s-a născut în Canada. A fost cetăţean candian până de curând. Cetăţean canadian şi candidează la preşedinţie. Mulţi oameni spun că nu ar trebui să i se permită să candideze la preşedinţie, pentru că nu s-a născut pe acest pământ. Ştiţi termenul "cetăţean înnăscut", este o întreagă dezbatere despre definiţia acestui cuvânt”.

Susţinătorii consideră că, deşi politicianul nu s-a născut pe teritoriu american, el are dreptul de a candida pentru că a primit la naştere cetăţenia americanăe, pentru că mama sa este cetăţean american. Drept urmare, spun ei, se îndeplineşte condiţia de cetăţean înnăscut. Ted Cruz a venit pe lume în Canada, unde părinţii săi lucrau pentru o companie petrolieră. Senatorul a renunţat oficial la cetăţenia canadiană în anul 2014.

Ted Cruz, candidat la învestitura republicană: „Nu am respirat nicio gură de aer pe această planetă fără să fiu cetăţean al Statelor Unite. Nu am fost niciodată naturalizat, faptul că m-am născut m-a făcut cetăţean al Statelor Unite”.

Ted Cruz e senator de Texas din anul 2013. Înainte să lucreze pentru Comisia Federală de Comerţ, el a fost adjunctul procurorului general şi consilier al lui George Bush în campania prezidenţială din 2000. Ted Cruz a fost profesor între anii 2004 şi 2009, la Facultatea de Drept de la Universitatea Texas. Este căsătorit şi are două fete.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri