Prăbuşirea avionului AirAsia, un mister. Concluzia autorităților după analiza înregistrărilor din cabina pilotului

Data publicării:
AVION AIR ASIA-1

La aproape o lună de la prăbuşirea aeronavei Airbus A320, cauzele tragediei rămân un mister. Câteva ipoteze, însă, printre care şi cea a atacului terorist, au devenit tot mai puţin plauzibile pe măsură ce investigaţia înaintează.

„Vocea surprinsă de dispozitivul de înregistrare din carlingă nu oferă niciun indiciu că ar fi avut loc vreun atac terorist. Se aude numai vocea pilotului, care pare foarte ocupat cu manevrarea avionului. Nu există niciun indiciu care să arate că în avion ar fi existat vreo ameninţare”, a spus Andreas Hananto.

Investigatorii rămân totuşi precauţi, pentru că abia 50 la sută din înregistrări au fost analizate până acum. Pe de altă parte, experţii spun că lucrul cel mai important este stabilirea cauzelor prăbuşirii pentru a evita astfel de tragedii pe viitor.

„Dacă nu este vorba de un atac terorist care să fi provocat prăbuşirea avionului, atunci înseamnă că trebuie căutate alte indicii ale problemei care s-ar fi putut manifesta în mod similar la alte curse aeriene. Trebuie să existe un pericol ascuns acolo care poate afecta pe viitor alte avioane”, a spus Christopher Voss, expert în securitatea zborurilor. 

Aeronava AirAsia a dispărut pe 28 decembrie după ce a decolat din localitatea Surabaya în Insula Java, cu destinaţia Singapore. Câteva zile mai târziu, în mare au fost descoperite mai multe resturi ale avionului. Până acum au fost recuperate trupurile neînsufleţite a 53 dintre cei 162 de pasageri aflaţi la bord.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri