Premierul Greciei, Alexis Tsipras: „Nu vom anula referendumul. Solicitările creditorilor internaționali sunt de neacceptat”

Data publicării:
tsipras juncker mediafax

Negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali sunt blocate până la aflarea rezultatului referendumului care va avea loc duminică. Au spus-o şi premierul grec, Alexis Tsipras, şi cancelarul german Angela Merkel. Fiecare are însă alte argumente. Şeful guvernului de la Atena, care le-a cerut grecilor să respingă pachetul de măsuri de austeritate, spune că rezultatul va fi un semn că ţara rezistă şantajului creditorilor. În schimb, Angela Merkel spune că Grecia nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate.

Discursul premierului grec a pus capăt speculaţiilor privind posibilele concesii pe care ar fi dispus să le facă Guvernul de la Atena. S-a vorbit inclusiv despre o anulare a referendumului. Au rămas toate doar zvonuri. Alexis Tsipras le-a cerut grecilor să respingă măsurile de austeritate şi susţine că rezultatul referendumului va fi baza de a care va continua negocierile.

Cu puţin timp înaintea discursului şefului guvernului elen, oficialii germani au transmis un mesaj categoric: Grecia NU şi-a îndeplinit obligaţiile în schimbul ajutorului pe care l-a primit până acum de la creditorii internaţionali. În ceea ce priveşte un nou acord, discuţiile vor fi reluate în funcţie de rezultatul Referendumului.

Am vorbit cu Alexis Tsipras de nenumărate ori în ultimele zile. Relaţia noastră personală nu a fost afectată câtuşi de puţin. Întotdeauna am spus că un stat suveran are dreptul de a lua propriile decizii, niciodată nu am pus la îndoială asta. Pe de altă parte, celelalte 18 state membre au propriile lor opinii. Dar vom continua dicuţiile”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Poziţia exprimată de la Berlin a fost doar cea care a dat tonul refuzurilor pentru Grecia.

În acest moment, am spus nu acestor propuneri. Decizia principală a fost că având în vedere situaţia politică, respingerea propunerilor anterioare, referendumul care va avea loc duminică şi sfatul de a vota Nu dat de guvernul grec, nu sunt îndeplinite condiţiile pentru viitoare discuţii în acest moment. Nu vor mai fi alte discuţii în zilele următoare nici la nivel de Eurogrup, nici la nivelul celorlalte instituţii financiare. Pur şi simplu vom aştepta rezultatul referendumului”, a spus Jeroen Dijsselbloem, şeful Eurogrup.

De peste Ocean, FMI a anunţat că amânarea plăţii ratei de 1,6 miliarde de euro, pe care Grecia o solicită, nu va ajuta ţara aflată în criză. 

CORESPONDENŢĂ DE LA ATENA


ACTUALIZARE 18.40.  Ei (n.red: liderii UE) vă spun să votaţi DA pentru toate măsurile pe care le cer creditorii şi care nu oferă nicio soluţie pentru ieşirea din criză. Vă cer să spuneţi DA la tot şi să fiţi la fel ca ceilalţi, să fiţi parte a răului tuturor memorandumurilor. Pe de altă parte, dacă spuneţi NU, nu este doar o lozincă. NU este o mişcare decisivă pentru un acord mai bun”, a declarat Alexis Tsipras.    


ACTUALIZARE 17.33. Premierul grec Alexis Tsipras a anunțat, într-o declarație de presă, că nu va fi anulat referendumul și le-a cerut grecilor să voteze „NU”. El a mai spus că solicitările creditorilor internaționali sunt de neacceptat și că Grecia nu vrea să iasă din zona euro.

ACTUALIZARE 17.12. Grecia face concesii după ce a trecut de termenul-limită al plăţii către FMI. Sunt semnale că premierul Alexis Tsipras ar renunţa la referendumul convocat pentru duminică şi acesta ar fi un pas înapoi major.


ACTUALIZARE 14.11.În scrisoare se arată că Guvernul de la Atena acceptă toate reformele în domeniul TVA, cu o singură schimbare, şi anume menţinerea unui discount de 30% pentru insulele greceşti, dintre care multe se află în regiuni greu de aprovizionat.

În domeniul pensiilor, Tsipras cere ca majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani să înceapă din octombrie şi nu imediat.

El mai solicită ca o pensie de solidaritate, acordată celor mai săraci pensionari, să fie eliminată în conformitate cu dorinţa creditorilor, dar mai lent decât au propus aceştia, până în decembrie 2019.

"Republica Elenă este pregătită să accepte acordul, dar cu amendamente, completări şi clarificări, în cadrul extinderii programului care expiră şi a unui al treilea program de finanţare, pentru care a fost trimis o solicitare, astăzi, 30 iunie", a scris Tsipras.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au spus înaintea întâlnirii de miercuri că sunt încă deschişi încheierii unui acord cu Atena.

"Vom lua în considerare orice ofertă, dar orice sprijin financiar trebuie să fie acordat în schimbul angajamentelor de a aplica reformele necesare", potrivit Eurogroup.

În timp ce sistemul financiar al Greciei este blocat, un sondaj de opinie a arătat că majoritatea grecilor vor vota "nu" la referendumul de duminică, cu toate că susţinerea a scăzut semnificativ, în urma închiderii băncilor.

Ministrul finlandez de Finanţe a scris pe Twitter că solicitarea pentru un nou ajutor va fi tratată "în cadrul procedurilor normale", semnal că nu va fi tratată ca urgenţă.

În Germania, cancelarul Angela Merkel va aştepta până după referendum, înainte de a începe consultări cu Atena.

Ministrul francez de Finanţe a insistat totuşi miercuri că acordul dintre Grecia şi creditori poate fi încă încheiat înainte de referendum.

Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să discute miercuri după-amiază noua propunere de reforme a premierului elen, într-o teleconferinţă.


Scrisoarea de două pagini, trimisă şefilor Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene, dezvoltă solicitarea surprinzătoare de marţi, de prelungire a programului de susţinere care a expirat şi de acordare a unuia nou, în valoare de 29,1 miliarde de euro.

Informaţiile referitoare la scrisoare au dus la creşterea indicelor bursieri. Indicele FTSE 100 al bursei londoneze este în urcare cu 1,07%.

Marţi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut o ofertă de acord de ultim moment autorităţilor de la Atena, în care premierul elen Alexis Tsipras ar fi trebuit să accepte în scris condiţiile propuse duminică de creditori şi să susţină votul în favoarea programului de reforme la referendumul de pe 5 iulie.

Oferta publicată duminică de creditori include propunerea Greciei ca taxa pe valoare adăugată pentru hoteluri să fie de 13% şi nu de 23% aşa cum solicitau anterior instituţiile europene.

Grecia a devenit prima țară din zona euro care a intrat în incapacitate de plată

Reamintim că Grecia a devenit prima ţară din zona euro care intră în incapacitate de plată. Guvernul de la Atena avea timp până la ora 1 pentru a plăti rata de 1,5 miliarde de euro, iar acest lucru nu s-a întâmplat, deşi s-a negociat până în ultimul moment. Grecia stabileşte un record negativ: este prima ţară dezvoltată care ajunge în situaţia de default. Suma este cea mai mare datorie neonorată din istoria Fondului Monetar Internaţional. În ultimul moment, Guvernul de la Atena a venit cu o nouă propunere pentru creditori.  

Citeşte şi:

Ce înseamnă incapacitatea de plată a unui stat

Mica Grecie din curtea lui Obama

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri