Premierul Poloniei: „Avem motive să bănuim că există riscul unei intervenţii directe a Rusiei în Ucraina”. Avertismentul a fost lansat și de NATO

Data publicării:
donald tusk captura

Miliţiile proruse nu fac deloc economie de explozibil. Ca să oprească înaintearea soldaţilor ucraineni, au aruncat în aer un pod, la 60 de kilometri de Doneţk.

Armata ucraineană nu se lasă intimidată. S-a repliat la 75 de kilometri de Doneţk şi pregăteşte ofensiva împotriva separatiştilor.

Ostilităţile au pus însă pe fugă experţii internaţionali care inspectează loclul unde s-a prăbuşit aeronava Malaysia Airlines. Premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat că nu are niciun sens în astfel de condiţii să continue căutările.

Situaţia este la fel de tensionată şi la Lugansk, unde localnicii s-au mutat în subsolurile blocurilor şi caselor ca să scape cu viaţă. Cine se încumetă să iasă din adăposturi, este în pericol.

Veştile sunt tot mai rele pentru localnicii din estul Ucrainei. Rusia a trimis la graniţă 20.000 de soldaţi, spun oficiali din Alianţa Nord-Atlantică. Sub pretextul că acordă ajutor umanitar, trupele ar putea intra oricând în Ucraina, spun militarii din Vest.

Avem motive să bănuim - şi am primit informaţii în acest sens - că există riscul unei intervenţii directe a Rusiei în Ucraina, vorbim de un risc mai crescut decât în ultimele zile”, a spus și Donald Tusk, premierul Poloniei.

Ucraina anunţă la rândul ei că în cazul unei invazii nu va sta cu mâinile în sân.

„Toate direcţiile şi posibilităţiile unui posibil atac sau agresiuni sunt analizate. Dacă o agresiune va avea loc, este foarte clar că va exista un răspuns adecvat din partea forţelor militare ucrainene”, a spus Andrei Lisenko, purtător de cuvânt al Consiliului naţional de Apărare a ţării.

Cel puţin 1.500 de oameni au murit în estul Ucrainei în cele patru luni de când armata a încearcă să recapete controlul asupra regiunilor ocupate de separatiştii proruşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri