Premierul Serbiei, atacat cu pietre la Srebeniţa

Data publicării:
Srebenita premeir sarb atacat GettyImages-12.7.2015

 

FOTO: Gulliver/Getty Images

Prezenţa lui Aleksandar Vucici la memorialul din Srebreniţa a stârnit furia musulmanilor bosniaci care asistau la ceremonie. Mânioşi că premierul sârb a venit în locul în care trupele ţării sale au ucis 8.000 de oameni în urmă cu 20 de ani, oamenii au aruncat în el cu sticle şi pietre.

Vucici a fost însoţit de bodyguarzi până la maşină şi a părăsit locul în care zac osemintele a mii de bosniaci.

Aleksandar Vucici, premierul Serbiei: Atacul a fost foarte bine plănuit şi comis. Am auzit cum se strigau mesaje politice.Toate maşinile noastre, cu excepţia celei blindate, au fost avariate. La un moment dat am fost lovit în faţă cu o piatră. Nimic grav. Mi-au căzut ochelarii şi s-au spart”.

Zeci de mii de oameni au asistat la înhumarea osemintelor a 136 de victime şi au ţinut un moment de reculegere - printre ei, fostul preşedinte american Bill Clinton, fostul secretar de Stat Madeleine Albright şi premierul turc Ahmet Davutoglu.

„Îmi îngrop tatăl, de fapt câteva oase care au fost găsite. Mă întreb deseori dacă asta poate fi numită înmormântare...”

Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte. Dacă au fost în stare să le facă aşa ceva bosniacilor, înseamnă că n-au suflet. N-au suflet, n-au niciun fel de sentimente”, spun musulmanii bosniaci.

Masacrul din Srebreniţa este considerat cea mai mare atrocitate comisă în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. 8.000 de tineri şi adulţi musulmani au fost ucişi aici în 1995, de forţele sârbe care au asediat zona păzită de trupe ONU. Până acum, 14 persoane au fost condamnate de Tribunalul de la Haga în dosarul crimelor de la Srebreniţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri