PREMIILE NOBEL | Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia a câştigat Nobelul pentru Pace

Data publicării:
nobel pentru pace

Reprezentanţii Nobel au acordat acest premiu Cvartetului pentru Dialog Naţional din Tunisia "pentru contribuția sa decisivă la construirea unei democrații pluraliste în Tunisia în urma revoluției Iasomiei, din 2011".

Cvartetul pentru Dialog Naţional cuprinde patru organizații cheie din societatea civilă tunisiană: Uniunea Tunisian Generală a Muncii (UGTT), Confederația Tunisiană a Industriei, Comerțului și Artizanatului (Utica), Liga Tunisiană pentru Drepturile Omului (LTDH) și Ordinul Naţional al Avocaților din Tunisia. Aceste organizații reprezintă diferite sectoare și valori în societatea tunisiană: viața, munca și bunăstarea, principiile statului de drept și drepturile omului.

BREAKING NEWSThe 2015 Nobel Peace Prize is to be awarded to the National Dialogue Quartet in Tunisia”for its decisive...

Posted by Nobel Prize on Friday, October 9, 2015

Anul acesta au fost 273 de nominalizări la Nobelul pentru Pace. Dintre acestea, 68 au fost organizaţii şi 205 - persoane. Printre favoriţii presei din lumea întreagă s-au aflat cancelarul german Angela Merkel, Papa Francisc şi secretarul de stat american John Kerry.

Numărul de nominalizaţi de anul acesta este al doilea cel mai mare număr înregistrat, după recordul de anul trecut, când au fost 278 de candidaţi.

Nobelul pentru Pace din 2014 a fost împărţit de Kailash Satyarthi şi Malala Yousafzai. Cei doi câștigători sunt din două țări între care adesea au existat relații tensionate. Kailash Satyarthi este din India și Malala Yousafzai, din Pakistan. Premiul a fost acordat celor doi pentru a recompensa lupta lor pentru drepturile copiilor și ale tinerilor.

De-a lungul timpului, au mai primit Nobelul pentru Pace, printre alţii, Martin Luther King Junior, Nelson Mandela, Theodore Roosevelt, Maica Tereza şi Barack Obama. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri