PREMIILE NOBEL | Svetlana Alexievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură

Data publicării:
Svetlana Alexievici alexievich.info
Svetlana Alexievici. Foto: alexievich.info

 

FOTO: alexievich.info

Scriitoarea bielorusă Svetlana Alexievici (67 de ani) a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2015. 

Cărţile ei descriu era sovietică şi post-sovietică. Multe dintre ele au fost traduse în limba engleză: "The war's unwomanly face", "Last witnesses", "Zinky boys" şi "The Chernobyl prayer".

A debutat cu o carieră în jurnalism şi a făcut interviuri cu martori ai celor mai dramatice evenimente prin care a trecut ţara sa, cum ar fi cel de-Al Doilea Război Mondial, războiul din Afganistan, căderea Uniunii Sovietice şi dezastrul de la Cernobîl.

După persecuţiile regimului Lukasenko, Svetlana Alexievici a plecat din Belarus în 2000 şi a trăit în Franţa până în 2011, când s-a întors în ţara sa, la Minsk.   

BREAKING NEWSThe 2015 #NobelPrize in Literature is awarded to the Belarusian author Svetlana Alexievich “for her...

Posted by Nobel Prize on 8 Octombrie 2015

La Premiul Nobel pentru Literatură, Academia Suedeză a primit 259 de propuneri, fiind nominalizați 198 de autori. Dintre aceştia, 36 s-au aflat la prima nominalizare pentru acest premiu.

Pariorii britanici o creditau cu mari şanse la Nobel pe Svetlana Alexievici. Ea era urmată de japonezul Haruki Murakami, norvegianul Ion Fosse şi americanii Joyce Carol Oates şi Philip Roth. 

Alături de Svetlana Alexievici a fost nominalizat şi scriitorul român Mircea Cărtărescu, dar şi Hilary Mantel, Umberto Eco, Salman Rushdie, Margaret Atwood, George R.R. Martin Haruki Murakami şi scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong'o.

În ultimii ani, Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriţii la premiul Nobel pentru Literatură, potrivit caselor de pariuri internaţionale.

Anul trecut, Nobelul pentru Literatură a fost oferit scriitorului francez Patrick Modiano, „pentru arta memorialistică prin care a evocat cel mai greu de înțeles destine umane și cu care a dezvăluit viața în timpul Ocupației”, a argumentat Comitetul Nobel alegerea făcută.

Nobelul pentru Literatură este acordat în fiecare an de către Academia Suedeză cu începere din anul 1901.  

Mâine, Comitetul Nobel de la Stockholm va anunța premiul pentru Pace.

Citiți și:

PREMIILE NOBEL. Chimia are trei câștigători

PREMIILE NOBEL. Un japonez și un canadian, câștigători la fizică

Premiul Nobel pentru Medicină 2015, acordat unor cercetări în domeniul parazitozelor




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri