Presa norvegiană: Fostul premier Jens Stoltenberg, în cărți pentru postul de secretar general al NATO

Data publicării:
6000735-AFP Mediafax Foto-BERIT ROALD 1

Jens Stoltenberg / Foto: Mediafax

Şef al unui guvern de centru-stânga până în octombrie, Jens Stoltenberg, în vârstă de 55 de ani, urmează să fie nominalizat la conducerea Alianţei Nord-Atlantice într-o reuniune a miniştrilor de Externe, la Bruxelles, în aprioada 1-2 aprilie, potrivit site-ului publicației norvegiene, citat de Mediafax.

Procesul de selecție nu s-a încheiat încă în mod oficial, iar „evenimente neprevăzute pot, în mod teoretic, să blocheze candidatul norvegian”, scrie Aftenposten.

„Însă persoane din interiorul procesului nu văd ce ar putea să-l împiedice pe Jens Stoltenberg să devină al 13-lea secretar general al NATO”, adaugă publicaţia.

Stoltenberg ar urma astfel să-l înlocuiască în post pe alt scandinav, fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen.

În faţa acestor informaţii insistente de câteva zile, Jens Stoltenberg a repetat că regula sa este să nu confirme sau infirme vreodată acest tip de informaţii.

Potrivit presei norvegiene, el a beneficiat de susţinerea preşedintelui american Barack Obama, după ce a fost criticat de către cancelarul german Angela Merkel.

Aftenposten mai scrie că premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez Francois Hollande susţin, de asemenea, candidatura lui Jens Stoltenberg.

Lider al partidului laburist, aflat în opoziţie în prezent, acesta este, totodată, unul dintre cei doi emisari speciali ai secretarului general al ONU Ban Ki-moon pentru schimbările climatice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri