Președintele Bulgariei cere UE să aprobe acordul cu Canada

Data actualizării: Data publicării:
rosen plevneliev
Foto: president.bg

Președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a cerut miercuri Uniunii Europene să aprobe acordul de liber schimb cu Canada (CETA), relatează Agerpres. Însă, guvernul de la Sofia avertizase că nu va semna acordul dacă nu va obține liberalizarea vizelor pentru cetățenii bulgari.

rosen plevneliev
Foto: president.bg

Președintele Plevneliev a declarat că „în situația imprevizibilă după referendumul pentru Brexit, CETA ar putea constitui un exemplu de stabilire a unor reguli juste și echitabile pentru comerțul liber”, iar liderii europeni trebuie să dea dovadă de unitate și să depășească interesele politice naționale.

CETA constituie o bază pentru prosperitatea economică a comunității democratice de ambele părți ale Atlanticului, în contextul concurenței globale, a adăugat el.

Guvernul bulgar a subliniat însă miercuri că așteaptă o confirmare oficială și definitivă a acordului de principiu pe care premierul Boiko Borisov declarase săptămâna trecută că l-a obținut din partea omologului său canadian Justin Trudeau privind eliminarea completă a vizelor pentru bulgari la sfârșitul anului 2017.

Numai eliminarea vizelor canadiene va permite Bulgariei să beneficieze în mod echitabil de CETA, se arată într-un comunicat al executivului.

În schimb, poziția Guvernului român este aceea că România nu îşi poate ridica rezervele cu privire la acordul CETA între Comisia Europeană şi Canada până când statul canadian nu va elimina vizele pentru cetăţenii români.

Un mesaj asemănător a venit și din partea Președinției. „Sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în privinţa liberalizării vizelor pentru români şi, dacă se ajunge la o înţelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest acord”, a declarat Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri