Președintele filipinez anunță „despărțirea” de SUA

Data actualizării: Data publicării:
Philippine Presidential Candidates Campaign On Labour Day
Foto: Guliver / GettyImages

Președintele filipinez Rodrigo Duterte, aflat în vizită la Beijing, și-a anunțat „despărțirea” de Statele Unite. În schimb, s-a aliat cu China, în condițiile în care cele două țări au căzut de acord să rezolve disputa teritorială privind Marea Chinei de Sud.

Philippine Presidential Candidates Campaign On Labour Day
Foto: Guliver / GettyImages

M-am despărțit de ei. Așa că voi fi dependent de voi tot timpul. Dar nu vă îngrijorați, vă vom ajuta și noi așa cum ne ajutați voi”, a spus el.

Nu voi mai merge în America. Vom fi doar insultați acolo. Așa că e timpul să ne spunem rămas bun, prieteni”, a adăugat președintele filipinez.

Duterte a sosit în China marţi, însoţit de o delegaţie de cel puţin 200 de oameni de afaceri, pentru a deschide calea către ceea ce numeşte o alianţă comercială, în contextul unei deteriorări a relaţiilor istorice cu Statele Unite, relatează News.ro, care citează Reuters.

El a anunţat miercuri, la Beijing, în uralele a sute de filipinezi, că politica externă filipineză virează către China.

În aceeaşi zi, aproximativ 1.000 de protestatari antiamericani s-au adunat în faţa Amasadei Statelor Unite la Manila şi au cerut retragerea trupelor americane de pe Insula filipineză Mindanao (sud), printr-un protest violent, soldat cu  cel puțin trei răniți.

America a pierdut acum”, le-a spus Duterte oamenilor de afaceri chinezi și filipinezi care participau la un forum de afaceri, în prezenţa vicepremierului chinez Zhang Gaoli, la Marea Casă a Poporului din Beijing.

Mai multe, președintele filipinez spune că ar putea merge și în Rusia pentru a discuta cu președintele Vladimir Putin, să-i spună că sunt „trei împotriva lumii – China, Filipine și Rusia”.

Însă de când a ajuns la putere, în mai, în urma unei campanii scandaloase, vulgare şi populiste, Rodrigo Duterte, în vârstă de 71 de ani, şi-a multiplicat insultele la adresa ambasdorului american, a ameninţat că va retrage ţara de la ONU şi că va rupe relaţiile cu Washingtonul şi Canberra.

El a fost criticat dur de ONU şi Departamentul de Stat american după ce şi-a îndemnat concetăţenii să ucidă toxicomani şi dealeri, într-o campanie cu obiectivul de a eradica flagelul drogurilor în această ţară. Peste 2.400 de persoane au fost ucise - până la 30 iunie - de poliţie, în cadrul unor operaţiuni antidrog, şi de presupuşi justiţiari, potrivit unor date oficiale publicate duminică.

În urma acestor critici din partea SUA, Duterte l-a numit pe președintele american „fiu de târfă” și i-a spus „să se ducă dracului”.

Barack Obama a anulat, la începutul lunii septembrie, o întâlnire cu președintele filipinez din cauza acestor insulte.

După o săptămână, Rodrigo Duterte a ordonat tuturor consilierilor din forțele speciale americane care asistă trupele combatante împotriva insurgenților separatiști musulmani în sudul Filipinelor să părăsească această zonă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri