Președintele filipinez, invitat la Casa Albă

Data publicării:
Philippine Presidential Candidates Campaign On Labour Day
Foto: Gulliver/ Getty Images

Donald Trump a vorbit la telefon cu preşedintele filipinez Rodrigo Duterte şi l-a invitat la Washington. Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cei doi au avut o discuţie foarte prietenoasă pe teme precum Coreea de Nord, dar şi despre „lupta hotărâtă a guvernului filipinez pentru a elibera ţara de flagelul drogurilor". Este o viziune diferită de a Occidentului şi organizaţiilor pentru drepturile omului, care îl acuză pe Rodrigo Duterte de execuţii extrajudiciare în războiul său cu drogurile. 

Philippine Presidential Candidates Campaign On Labour Day
Foto: Gulliver/ Getty Images

De când Duterte și-a preluat funcția, vara trecută, poliția a anunțat că a ucis peste 2.700 de persoane în cursul operațiunilor antidrog, dar organizațiile de apărare a drepturilor omului spun că numărul celor omorâţi este aproape dublu. De asemenea, președintele filipinez a spus că el însuși a ucis presupuși infractori pe când era primar pentru a da un exemplu poliției

Statele Unite ale Americii, în timpul mandatului lui Barack Obama, Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Europeană au condamnat cu fermitate această campanie în cadrul căreia Duterte a încurajat cetățenii obișnuiți să ucidă sau să rețină suspecți.

Citiți și: Războiul anti-droguri al lui Duterte îndoliază Filipinele: „Ne măcelăresc ca pe animale”

Rodrigo Duterte, un avocat de 71 de ani, a venit la putere după o campanie scandaloasă pe probleme de securitate, cu promisiunea de a eradica criminalitatea în câteva luni. De la preluarea funcției, Duterte nu s-a zgârcit în amenințări cu moartea și i-a insultat pe cei care îl criticau.

În octombrie, el a provocat indignare făcând o paralelă între campania sa împotriva criminalității și exterminarea a șase milioane de evrei de Adolf Hitler. Ulterior, președintele Filipinelor a prezentat scuze, reiterându-și în același timp dorința de „a-i masacra" pe toxicomani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri