Președintele Kazahstanului și-a numit fiica vicepremier

Data publicării:
Dariga Nazarbayeva trendnews.az

 

FOTO: Mihail Evstafiev via wikipedia.org 

Din ordinul șefului statului, Dariga Nazarbaieva este numită viceprim-ministru al Republicii Kazahstan”, anunță Președinția într-un comunicat. 

În vârstă de 52 de ani, Dariga Nazarbaieva era deputată și vicepreședinte al Parlamentului kazah.

Numirea sa intervine în condițiile în care tatăl său, Nursultan, în vârstă de 75 de ani, a obținut un aprilie un nou mandat de președinte pentru următorii cinci ani. A fost ales cu 98 la sută din voturi. Conducea țara din 1989, dar asta nu l-a împiedicat pe președintele american Barack Obama să-i trimită o telegramă de felicitare cu ocazia realegerii.

Un soț nepotrivit

Deputată din 2004, Dariga Nazarbaieva fondase ea însăși un partid, care a fuzionat ulterior cu Nur Otan, partidul apropiat tatălului său. Dariga Nazarbaieva a condus la un moment dat și agenția de știri a țării.

Dariga cade însă în dizgrație în 2007, când soțul său de atunci, Rahat Aliev, este suspectat de răpirea și uciderea a doi bancheri. Ulterior a fost acuzat și de alte crime, precum și de tortură. Aliev deținuse până atunci inclusiv funcții guvernamentale și reușise să adune o avere impresionantă.

Ca urmare a acestui scandal, în timp ce autoritățile de la Astana încercau să obțină extrădarea lui Aliev din Austria, Dariga Nazarbaieva s-a retras din viața politică, a divorțat și a preluat conducerea unui fond de caritate constituit de tatăl său. S-a ocupat de acțiunile caritative până în 2012, când a revenit în Parlament sub culorile partidului Nur Otan, apropiat puterii.

Fostul său soț, Rahat Aliev, fost director-adjunct al serviciilor de securitate internă și fost ambasador la Viena, acuzat între timp și că ar fi pregătit o lovitură de stat în Kazahstan, a murit în februarie anul acesta într-o închisoare din Austria, în timp ce aștepta să fie judecat.

Dariga are doi fii cu Rahat Aliev și o fiică. Din 2003 este bunică. Pasionată de operă, este cântăreață amatoare și chiar a susținut un spectacol la Paris.

Dariga este cea mai mare dintre cele trei fiice ale lui Nursultan Nazarbaiev. Celelalte două fete activează în domeniul afacerilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri