Președintele kirghiz a făcut escală în Moldova înainte de a se întâlni cu Putin. Opoziția îi cere socoteală pentru „vizita secretă”

Data publicării:
putin cu atambaev - kremlin.ru

FOTO: kremlin.ru

Un parlamentar al opoziției, Ravșan Jeenbekov, a cerut Biroului prezidențial să explice relatările din presa moldoveană potrivit cărora Atambaev a venit duminică la Chișinău într-o vizită „secretă” de câteva ore în timpul căreia s-a întâlnit cu vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, relatează Europa Liberă.

Jeenbekov vrea să știe de ce Atambaev nu și-a anunțat escala în Moldova, despre ce a discutat cu Plahotniuc și cine a plătit deplasarea sa cu un avion privat.

Purtătorul de cuvânt al Președinției kirghize, Sapar Isakov, a confirmat că președintele a fost la Chișinău, dar a spus că „nu e momentul” să comenteze vizita. „Afirm cu siguranță că vizita președintelui și alte activități ale sale s-au bazat exclusiv pe interesele naționale ale Republicii Kirghize”, a spus oficialul. 

Pe de altă parte, președintele kirghiz ar fi vrut să se întâlnească și cu omologul moldovean, Nicolae Timofti. Însă purtătorul de cuvânt al președinției Republicii Moldova, Vlad Țurcanu, a precizat că  „nu  a fost timpul necesar pentru o întâlnire între cei doi președinți. (…) Noi am dialogat cu colegii din Kîrgîzstan, dar, până la urmă, nu s-a ajuns la o întâlnire între cei doi președinți. În Chișinău s-a aflat între o oră și jumătate și două”, a declarat Vlad Țurcanu. 

Potrivit datelor de pe portalul specializat în monitorizarea traficului aerian flightradar24.com, citat de RISE Moldova, avionul de tip Embraer Legacy 650 a decolat duminică dimineaţă de pe aeroportul Manas din Kîrgîzstan, dar nu a zburat direct spre Chişinău, ci a ajuns până în regiunea Reazan, Rusia. Abia după aceea a luat direcţia spre Chișinău.

Ulterior, avionul a fost înregistrat pentru cursa Chișinău – Moscova, însă aeronova și-a schimbat direcția spre Sankt Petersburg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri