Președintele Obama a cerut Congresului miliardul de dolari promis aliaților din Europa Centrală și de Est

Data publicării:
base da mana cu obama 3 fb 1

„De la începutul lunii martie, Statele Unite au acţionat, atât bilateral cât şi în cadrul NATO, pentru a-i reasigura pe aliaţii noştri, membri ai Alianţei Nord-Atlantice, de angajamentul nostru solemn faţă de securitatea lor şi faţă de integritatea lor teritorială. O prezenţă americană permanentă, terestră, aeriană şi navală, în regiune, în special în Europa Centrală şi de Est, este o măsură necesară şi adecvată de sprijin pentru aliaţii care au contribuit la operaţiunile Alianţei în Afganistan şi în alte părţi şi care sunt în prezent profund îngrijoraţi” de anexarea Crimeei de către Rusia şi de alte acţiuni provocatoare la adresa Ucrainei, precizează Casa Albă.

Potrivit sursei citate, banii ceruţi de preşedinte Congresului vor fi folosiţi în următorul an pentru a creşte capacitatea forţelor NATO de a face faţă oricăror ameninţări şi activităţi destabilizatoare.

Printre măsurile care vor fi finanţate se numără creşterea numărului de exerciţii, antrenamente şi a prezenţei rotaţionale în Europa, în special pe teritoriul noilor aliaţi.

Totodată, se are în vedere amplasarea unor detaşamente de experţi americani în ţările est-europene care să ajute la creşterea capabilităţii aliaţilor, după modelul din Polonia.

O altă măsură vizează o participare crescută a forţelor navale ale SUA în cadrul operaţiunilor NATO, inclusiv o intensificare a prezenţei în Marea Neagră şi în Marea Baltică.

De asemenea, vor fi ajutate Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Preşedintele american, Barack Obama, a propus, la 3 iunie, la Varşovia, un miliard de dolari pentru dislocarea de noi forţe americane, terestre, aeriene şi navale, în Europa de Est, preocupată de criza ucraineană.

„Statele Unite sunt alături de aliaţii lor, aşa cum aceştia au fost alături de noi”, se spunea în comunicatul difuzat la începutul vizitei preşedintelui Obama în Polonia, prima etapă a turneului său european.

Dacă acest plan va fi aprobat, va fi măsura cea mai concretă a lui Barack Obama de a-şi reasigura aliaţii din Europa de Est şi de a transmite Rusiei că Washingtonul opune un răspuns ferm acţiunilor sale în Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri