Președintele Venezuelei, către premierul Spaniei: „Cine e dictatorul acum?”

Data publicării:
nicolas maduro
Președintele Veneuzelei, controversatul Nicolas Maduro Foto: Guliver/GettyImages

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, l-a criticat pe premierul spaniol Mariano Rajoy pentru violențele de duminică, din ziua referendumului din Catalonia.

President Of Venezuela Nicolas Maduro Meets With United Nations Secretary General Ban Ki Moon
Foto: Gulliver/GettyImages

„Cine e dictatorul acum?” a spus Nicolae Maduro, la televiziunea de stat din Venezuela.

„Mariano Rajoy a ales sângele, bâtele, loviturile și represaliile împotriva oamenilor nobili. Suntem alături de oamenii Cataloniei. Rezistă, Catalonia! America Latină te admiră”, a adăugat liderul de la Caracas.

În plus, președintele venezuelean s-a erijat în apărătorul celor 947 de primari și a celor 75 de înalți oficiali din Catalonia care sprijină independența.

Potrivit autorităților din Barcelona, 840 de oameni au fost răniți în urma violențelor dintre poliția federală spaniolă și susținătorii pentru independență. Polițiștii au folosit gloanțe de cauciuc și bastoanele ca să-i împrăștie pe manifestanți.

Declarațiile liderului de la Caracas vin în contextul în care Madridul a denunțat abuzurile guvernului de la Caracas și l-a acuzat pe Nicolas Maduro că a deraiat de la căile democrației. Săptămâna trecută, ministrul afacerilor externe din Venezuela a acuzat SUA și Spania că se amestecă în treburile interne din Caracas.

 

Statul latino-american trece prin cea mai severă criză din istoria sa, după ce economia bazată pe exporturile de petrol s-a prăbuşit o dată cu scăderea preţului la hidrocarburi. În urma situației precare, opoziția a demarat ample proteste de stradă, în urma cărora nu au lipsit nici violențele. 

De altfel, în ziua alegerilor de vara aceasta, un politician al puterii a murit în urma violențelor. Scrutinul viza crearea unei aşa numite Adunări Constitutive, un proiect prin care Nicolas Maduro speră să obţină mai multă putere, spre nemulţumirea a milioane de venezueleni care i-au cerut să renunţe la putere.

În cursul lunilor în care au avut loc proteste masive faţă de putere, 113 oameni au murit în ciocnirile dintre demonstranți și forțele de securitate.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri