Preţul unui proiect mort: 600 de milioane de euro

Data publicării:
proiect belene

Bulgaria acceptă să le plătească ruşilor despăgubiri de 600 de milioane de euro în urma eşecului centralei nucleare de la Belene. Centrala urma să fie construită pe malul bulgăresc al Dunării, la doar câţiva kilometri de Turnu Măgurele şi Zimicea şi ar fi trebuit să coste 10 miliarde de euro. Compania rusă AtomStroyExport a fost selectată pentru acest proiect. Însă contractul a fost suspendat în 2012. Bulgaria nu a reuşit să găsească investitori pentru centrala de la Belene.

În plus proiectul a fost criticat de oficialii de la Washington şi Bruxelles pentru că ar fi crescut dependenţa energetică a Bulgariei faţă de Rusia.

Însă, ruşii au cerut despăgubiri pentru echipamentele nucleare care au fost comandate şi nu au mai fost cumpărate, iar Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris le-a dat dreptate. Acum Bulgaria caută o soluţie prin care să achite cele 600 de milioane de euro. Banii nu pot fi viraţi direct de guvernul de la Sofia, ci de compania bulgărească de stat NEK. Aceasta nu are însă la dispoziţie 600 de milioane de euro, aşa că trebuie să primească un ajutor guvernamental. Iar ajutorul trebuie aprobat de oficialii de la Bruxelles.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri