Prințesa care renunță la statutul său din dragoste

Data actualizării: Data publicării:
Rakuten Open 2016 - Day 1
Foto: Gulliver/ Getty Images

Prințesa japoneză Mako renunță la statutul său...din dragoste. Mai exact, nepoata Împăratului Akihito se va căsători cu Kei Komuro, un fost coleg de facultate. Pentru că tânărul de 25 de ani nu este de descendență regală, legea imperială a Japoniei o obligă pe prințesa Mako să renunțe statutul ei de membră a Familiei Imperiale, relatează CNN

Rakuten Open 2016 - Day 1
Foto: Gulliver/ Getty Images

Presa japoneză a relatat îndelung despre „Prințul mării”, bărbatul care i-a furat inima Prințesei Mako. Cei doi s-au cunoscut în urmă cu cinci ani, pe când studiau la Universitatea Creștină Internațională din Tokyo. Singura legătură a lui Kei Komuro cu monarhia este că în timpul facultății a apărut într-o campanie turistică intitulată „Prințul mării”, relatează CNN. Însă Komuro nu a vrut să răspundă la întrebările cu privire la logodna cu Prințesa: „voi vorbi despre asta la momentul potrivit”. 

Logodna celor doi nu va fi oficială până când nu va avea loc o ceremonie de schimburi de cadouri, însă vestea a stârnit îngrijorare în presa japoneză cu privire la micșorarea familiei imperiale, care în prezent mai are 19 membri, dintre care 14 femei. 

Prințesa Mako nu este prima care renunță la pretențiile la tron pentru a se căsători cu cine dorește. Și mătușa ei, Sayako, singura fiică a Împăratului Akihito, a făcut acest lucru în 2005, când s-a căsătorit cu inginerul Yoshiki Kuroda. 

Legea imperială permite succesiunea la tron doar pe cale masculină. Iar în prezent au mai rămas trei moștenitori: Prințul Naruhito, fratele său mai mic, Prințul Akishino, și fiul acestuia, Prințul Hisahito. 

Pe lângă Prințesa Mako, mai sunt alte șase prințese care încă nu s-au căsătorit, iar dacă își vor alege parteneri care nu sunt de viță nobilă, își vor pierde, de asemenea, statutul. Presa japoneză scrie că în aceste condiții familia imperială nu va avea suficienți membri pentru a-și îndeplini toate angajamentele. 

Reacțiile japonezilor cu privire la această relație sunt pozitive, dar unii se întreb ce consecințe va avea acest mariaj asupra viitorului monarhiei. 

„Personal, cred că unei prințese ar trebui să i se permită să rămână în continuare membră a Familiei Imperiale. Nu văd vreo problemă în a avea o Împărătească cândva”, a spus Meiko Hirayam, în vârstă de 44 de ani. 

Însă, Katsuiji Tsunoda, în vârstă de 81 de ani, a insistat ca tronul să aparțină exclusiv unui bărbat. 

„Este o tradiție de peste 1000 de ani. Dacă ne luăm după trendul global, oricine poate fi Împărat. Trebuie să respectăm tradiția”, a spus bărbatul.

Citiți și: Japonia | Drama prințesei moștenitoare Masako

DOSAR INTERNAȚIONAL | Împăratul Akihito, monarhul care nu poate să abdice

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri