Prințul care a pierdut 1,2 miliarde de dolari în 48 de ore

Data actualizării: Data publicării:
al-waleed bin talal printesa amira
Foto: Guliver/Getty Images

Averea prințului Al-Waleed bin Talal din Arabia Saudită, care a fost arestat sâmbătă alături de alți prinți și oficiali, a scăzut cu 1,2 miliarde de dolari în doar 48 de ore. Cu toate acestea, prințul rămâne unul dintre cei mai bogați oameni din lume.

Prince Charles Re Opens The Newly Restored Savoy Hotel
Foto: Gulliver/Getty Images

Averea sa netă a scăzut la 17,8 miliarde de dolari, după ce Kingdom Holding — fondul de investiții saudit pe care l-a înființat Al-Waleed bin Talal în 1979 — a pierdut 1,3 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră. Luni, la închiderea Bursei din Arabia Saudită, acțiunile Kingdom Holding înregistrau cel mai semnificativ declin din decembrie 2011 până în prezent.

Sâmbătă, prințul moștenitor Mohammad bin Salman a luat măsuri pentru a-și consolida puterea prin înființarea unui comitet anticorupție, care în câteva ore a decis arestarea unor înalți oficiali și oameni de afaceri din Arabia Saudită. Mai precis, din ordinul prințului Mohammed au fost arestați 11 prinți, patru actuali miniștri și zeci de foști miniștri, precum și a unor importanți oameni de afaceri.

Printre cei arestați sunt și trei dintre cei mai bogați saudiți, inclusiv Alwaleed bin Talal, scrie Agerpres.

Citiți și:  VIDEO. Hotelul Ritz-Carlton din Arabia Saudită, transformat peste noapte în închisoare

Acesta deține și participații în banca americană Citigroup, rețeaua de socializare Twitter, firma de ride-hailing Lyft și grupul media Time Warner. Recent, Kingdom Holding a cumpărat în septembrie o participație de 16,2% în Banque Saudi Fransi — a cincea mare bancă din Arabia Saudită.

Analiștii susțin că informația a îngrijorat piața bursieră, deoarece oamenii de afaceri implicați ar putea fi nevoiți să-și vândă unele participații, ceea ce temporar ar putea duce la scăderea prețurilor.

Totuși, unii investitori locali ar putea, în cele din urmă, saluta perspectiva ca prințul Mohammed să-și sporească puterea și să reducă incertitudinile privind autoritatea sa. Reformele economice, cum ar fi privatizările și dezvoltarea proiectelor, s-ar putea derula mai rapid.

Citiți și:  Cine este și ce proprietăți are prințul care a pierdut 1,2 miliarde de dolari în două zile

Se naște un Putin al Arabiei Saudite? Ce spun experții despre „furtuna perfectă” declanșată de prințul Mohammad

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri