Problemele grecilor au efecte și în România: unele medicamente s-ar putea scumpi

Data publicării:
medicam

Cu bugete ale sănătăţii care variază în jurul valorii de 5% din produsul intern brut, România şi Grecia se situează mult sub media europeană de 6,5%. De aici accesul greoi la tratament şi datorii constante către furnizorii de medicamente. Acestea se ridică, de cele mai multe ori, la un miliard de euro”, relatează Ivona Roşu, reporter Digi24.

Problemele din ultimele săptămâni au dus la scumpirea tratamentelor din Grecia, iar asta ne afectează în direct. Multe dintre ieftinirile medicamentelor din România s-au făcut prin compararea tarifelor cu Grecia. Aşa că ridicarea preţurilor de la ei ar putea fi urmată şi la noi de scumpiri, mai ales în tratamentul cancerului.

„Ar putea fi probleme cu insulina şi vaccinurile pentru să sunt importate. Nu ştiu nici măcar cum va sta situaţia săptămâna viitoare”, spune Thomas Kourdouris, farmacist.

Lipsa vaccinării şi scăderea calităţii vieţii au făcut să explodeze numărul cazurilor de tuberculoză. Sunt cu 20 la sută mai multe decât în 2010.

„Un răspuns la această situaţie este să avem noi o acoperire vaccinală de cea mai bună calitate, de peste 90%. Eu mă refer la difterie, mă refer la poliomielită, acestea sunt bolile care sunt cele mai preocupante”, declară Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătăţii.

Riscul este dublat de lipsa asigurărilor de sănătate. Cum unu din patru greci este şomer, nu are dreptul la tratamente plătite de stat. Problemele economice şi de la ei şi de la noi au făcut să crească numărul celor care caută speranţa unde nu trebuie. A crescut consumul de droguri şi rata de infectare cu HIV.

„Dealerii introduc marfă proastă şi ieftină şi atunci e normal ca şi consumul să devină din ce în ce mai mare şi mai accesibil”, spune Gigel Lazăr, preşedintele CIADO România.

Un alt fenomen cu amploare îngrijorătoare este explozia numărului de depresii.

„Este o problemă ce ţine, în cazul Greciei, de securitatea socială pe care societatea a oferit-o până într-un anumit punct. Toate aceste lucruri s-au schimbat, automat apare panica, starea de rău”, afirmă Anca Boalcă, psiholog.

Cinci la sută dintre greci şi români consumă antidepresive, iar motivul principal este nesiguranţa locului de muncă.

Bugetul pentru sănătate în 2015

- România: 5,2% din PIB

- Grecia: 5%

- media UE: 6,5%

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri